34 erinomaista tarjousta – tutustu kokeiluehdotuksiin

Saimme 34 erinomaista tarjousta Nopeiden kokeilujen ohjelmaan ja valitsimme näistä viisi sopivinta toteutettavaksi Kalasatamassa kevään 2017 aikana.

Saamissamme kokeiluehdotuksissa on kiinnostavia konsepteja, joista mahdollisimman moni toivottavasti toteutuu tavalla tai toisella joko Kalasatamassa tai muualla. Julkaisemme nyt kokeiluideat kaikilta siihen luvan antaneilta tarjouksen jättäneiltä.

Tutustu ehdotuksiin:

#OSALLISUUS #KAUPUNKILAISET #JAKAMISTALOUS #TIEDONVÄLITYS

Asukkaan ja huoltoyhtiön välisen vuorovaikutuksen edistäminen asuntoon liittyvissä huollon tarpeissa mobiili- ja web-sovellusta hyödyntäen.
Huubo Oy, Anniina Koskela

Huubi on tulevaisuuden kiinteistönhallintasovellus, jonka avulla kiinteistönomistajat, huoltoyhtiöt sekä isännöitsijät voivat hallita kiinteistöä ja asukkaat voivat olla vuorovaikutuksessa edellä mainittujen toimijoiden kanssa kiinteistönhallintaan liittyen. Huubissa yhdistyvät myös kiinteistönhallinta ja smarthome-järjestelmät yhteen helppokäyttöiseen sovellukseen.

Digitaalinen ilmoitustaulu
Proximi.io (rekisterissä Navture Apps Oy), Annina Koskiola

Pilotin konseptina on Bluetooth Low Energy -lähettimien ja Physical Web -ominaisuuden hyödyntäminen kaupungin ja kaupunkilaisten välisessä viestinnässä. Pilotissa tullaan asentamaan bluetooth-lähettimiä ympäri Kalasataman aluetta, joiden avulla kaupunki pystyy välittämään tietoa ajankohtaisista tapahtumista ja muista tärkeistä tiedotuksista avoimemmin kaupunkilaisille. Pilotin osana lähettimet tullaan avaamaan myös julkisesti kenen tahansa kaupunkilaisen käytettäväksi omissa projekteissaan.

Digital Speaker’s Corner / Digitaalinen puhujanurkkaus
Ääni Company oy, Janne Räsänen

Hankkeessa toteutetaan Kalasataman virtuaalinen puhujanurkkaus – Helsinki Virtual Speakers Corner. Visiona on virtuaalinen puhujanurkkaus, jossa voit käydä pitämässä puheen sekä paikalle kerääntyvälle yleisölle että koko maailmalle live-lähetyksenä. Tässä hankkeessa puhujanurkkausta pilotoidaan kahden päivän ajan. Puheet virtuaalisesta puhujanurkkauksesta voi katsella YouTuben kautta. Puheet on myös jälkikäteen mahdollista löytää netistä hakukoneiden avulla, koska ne tekstitetään automaattisen puheentunnistuksen avulla.

Kaikki mukaan fiksuun kaupunkisuunnitteluun
Coreorient Oy, Harri Paloheimo

Kaikki mukaan fiksuun kaupunkisuunnitteluun -hankkeessa rakennetun ympäristön toimivuutta ja tehokkuutta parantavien ideoiden kerääminen joukkoistetaan suoraan alueen asukkaille hyödyntämällä digitaalista palvelualustaa. Pitäisikö portaiden viereen lisätä luiska rullatuoleille tai lasten rattaille? Onko liikenne niin vaarallista koululle johtavassa risteyksessä, että kuljetukset on hoidettava autolla? Onko ulko-oven sulkija taas rikki ja lämpö karkaa harakoille? Raportoi sovelluksella!

Kalasatama Flying Feedback
Citynomadi Oy, Merja Taipaleenmäki

We offer sustainable, real time experience for building industry and community engagement. The vast construction projects tend to be suspicious, long lasting, late in schedule, lack of community engagement. We challenge the existing culture in construction sites. How to increase transparency, openness, engagement, real time communication, safety and participation?

Kalasataman Pulssi
Granlund Oy, Mika Virkki

Granlund PULSE™ on digitaalinen palvelu, joka parantaa tilojen käyttäjien ja kiinteistön hyvinvointia. Perinteisesti käyttäjätyytyväisyyttä on selvitetty vuosittaisilla kyselyillä, mutta Granlund PULSE™ -palvelussa tyytyväisyyden mittaamisesta tehdään jatkuvaa. Näin ongelmakohteet tunnistetaan nopeasti ja palautteeseen voidaan reagoida välittömästi. Järjestelmä on helppo ja kevyt käyttää, eikä vaadi teknistä osaamista. Tutustu: https://www.youtube.com/watch?v=YE-vDUjwLYE

Kaupunkilaisten yhteinen tavarakomero
Community Constructor Oy, Heikki Waris

Kaupunkilaisten yhteinen tavarakomero -hankkeessa tarjotaan mahdollisuus lainata arkisia kodin tavaroita joustavasti ja helposti älykästä säilytysjärjestelmää hyödyntävästä paikallisesta tilasta. Jakamalla tavaroita muiden kanssa kodin neliöt voi käyttää tärkeämpiin asioihin kuin harvoin käytettyjen tavaroiden varastointiin, eikä ostoskeskuksiinkaan tarvitse ajella niin tiuhaan. Tämä säästää luontoa, rahaa ja hermoja.

My EGO is ECO – Henkilökohtainen ympäristöjärjestelmä
Ympäristökonsultointi EcoChange Oy, Suvi Runsten

Kokeilussa kehitetään henkilökohtainen ympäristöjärjestelmä, jossa asetetaan omat tavoitteet ja sitoudutaan jatkuvaan parantamiseen liittyen asumiseen, energiaan, ruokaan, liikkumiseen, jätteisiin ja kuluttamiseen, seurataan omaa hiilijalanjälkeä sekä kannustetaan ja neuvotaan pienentämään sitä. Palvelu toimii tietokoneella ja myöhemmin myös mobiilisti. Osallistujat saavat pisteitä teoistaan ja paras vähentäjä palkitaan. Osallistujat voivat saada myös vertaistukea ja jakaa ideoitaan.

Parempia valintoja vaivatta
Apetit Ruoka Oy, Leena Helminen

Kasvisten syömisen lisääminen on kasvava trendi, mutta useissa tutkimuksissa on noussut esiin kasvisten syömisen haasteet: kasvisruoan valmistus koetaan vaikeaksi, kasvikset vaativat aikaa ruuanlaittoon, kuluttajat eivät tunne monipuolista reseptiikkaa, ravitsevan kokonaisuuden valmistaminen edellyttää perehtymistä jne. Palvelulla on tavoitteena helpottaa arjen ruokailupäätöksiä, säästää kuluttajan aikaa ja lisätä kasvisten määrää ruokavaliossa. Palvelu tarjoaa ruokaratkaisuja, jotka auttavat kuluttajaa pääsemään tavoitteisiinsa lisätä tai monipuolistaa kasvisten käyttöä ruokavaliossaan.

Seneqo – Kansalaisen hiilijalanjälki
Seneqo, Juuso Ilmelä

Haluatko tietää oman hiilijalanjälkesi? Tule mukaan kehittämään Kalasataman alueen energiatehokkuutta ja saat selville oman hiilijalanjälkeäsi. Seneqon Kansalaisen hiilijalanjälki -palvelu kertoo liikkumiseen sekä asumiseen käyttämäsi energiankulutuksen sekä hiilijalanjälkesi. Palvelu hyödyntää tietoa käyttäjän liikkumisesta ja liikennevälineiden käytöstä sekä asunnon/kiinteistön energiankulutuksesta, tuottaen tiedon niiden aiheuttamasta yksilöllisestä kokonaishiilijalanjäljestä.


#ÄLYLIIKENNE  #MaaS #JOUSTOPYSÄKÖINTI #LIIKKUMINEN

FiksuParkki
Polku Innovations Oy, Vladislav Jumppanen

FiksuParkki-sovellus tuo tehokkuutta kaupunkialueiden parkkitilojen käyttöön ja tuo yhteen alueen yritykset sekä asukkaat. Sovellus hyödyntää paikkatietoa ja sen avulla asukkaat sekä yritykset voivat jakaa parkkipaikkojaan, kun eivät niitä itse tarvitse. FiksuParkki vähentää autoilijoiden stressiä, paikan etsimiseen kuluvaa aikaa ja mikä parasta – turhasta ajelusta syntyviä hiilidioksidipäästöjä.

Kalasatama-StreetView – joukkoistettu katunäkymäkuva-aineisto kevyen liikenteen väylistä Helsingin Kalasatamassa
Gispo Oy, Pekka Sarkola

Tässä kokeilussa kerätään joukkoistamalla katunäkymäkuva-aineistoa Kalasataman kevyen liikenteen väylistä ja tuetaan näin kaupungin viranomaisten työtä ilmastoystävällisen kaupunkiympäristön ylläpitämisessä. Alueen asukkaita, itse väylien käyttäjiä, innostetaan osallistumaan oman asuinalueensa viihtyisyyteen ja turvallisuuteen ottamalla älypuhelinsovelluksen avulla kuvia liikenneväylistä.

Liikenteen ohjaus
Professa Oy, Ensio Ruotsalainen

Kalasataman alueen liikenteen ohjaussovellus, jonka avulla pääset ohi katurakennustyömaista, rakennustyömaista sekä yleisötapahtumista. Sovellus toimii kaikilla selaimilla, erityisesti pienillä näyttöruuduilla kuten kännykällä. Tiedot pyritään myös saamaan saataville joihinkin kartta- ja navigaattorisovelluksiin.

Liikkumistieto kansalaisen arjessa
MOPRIM Oy, Petri Martikainen

Liikkumismuodon tunnistus -hankkeen tarkoituksena on antaa kaupunkilaisille tietoa omista liikkumismuodoista ja kertoa eri liikkumismuotojen yleisyydestä.

Resurssiviisaat pysäköintipaikat
Tolotech Oy, Miika Mutila

Kalasataman pysäköintipaikat hyödynnetään nyt entistä tehokkaammin. Parkkihallin älykäs avausratkaisu liitettynä varausjärjestelmään mahdollistaa taloyhtiöiden vapaiden pysäköintipaikkojen tarjoamisen ulkopuolisille autoilijoille turvallisesti ja tehokkaasti. Tolotech Oy ja Flextila ovat yhteistyössä kehittäneet käyttäjäläheisen ratkaisun taloyhtiöille ja autoilijoille. Ratkaisusta hyötyvät molemmat niin autoilijat kuin taloyhtiötkin.

Turvallinen kotimatka
Ramboll Finland Oy, Emilia Rautkylä

Liukastut, menetät tasapainosi, sydän hyppää kurkkuusi ja mietit: ”kohta sattuu”. Kotitapaturma.fi:n mukaan neljä kymmenestä liukastuu talvella. Valaistuksen puute kasvattaa entisestään riskiä liukastua varsinkin talviaikaan. Turvallinen kotimatka -reitityspalvelu auttaa valitsemaan reitin, joka on valaistu. Se lisää turvallisuuden tunnetta ja turvallisuutta kotimatkallasi.

Yhteiskäyttöiset sähköpyörät Kalasatamaan – ekologisesti ja ketterästi kaupunkiin
Kuntoutussäätiö, Soile Kuitunen

Hankkeessa kokeillaan kahta yhteiskäyttöistä sähköpyörää Kalasataman asukkaille. Tämä on ensiaskel kohti ekologisempaa, terveyttä edistävämpää ja esteettömämpää liikkumista. Hankkeessa madalletaan kynnystä kokeilla ja ottaa käyttöön ketterin kaupunkilaisten kulkuneuvo, joka sopii kaikille.


#VIHERRATKAISUT #KAUPUNKIVIHREÄ #VESI

Kemikaaliton, terve ja viihtyisä koulu-työ-koti-ympäristö aktiivivedellä
Aktiivivesi Suomi, Pia Kantola

Aktiivivesi korvaa useimmat siivouksessa käytetyt vahingolliset puhdistuskemikaalit. Puhtauden laatu, asumisviihtyvyys ja pintamateriaalien kestävyys paranee, kun pinnoille ei kerry puhdistusainejäämiä. Aktiivivesi on tulevaisuuden hiilineutraalin kaupungin puhdistusmenetelmä, joka on käytettävissä jo nyt. Aktiivivesi eliminoi inhimilliset virheet, vähentää työtapaturmia ja kemikaalien haittoja. Aktiivivesi on taloudellisesti erittäin järkevä kiinteistöille.

Vihertila korttelipihassa
Sisustusarkkitehtitoimisto Raimo Volanen, Raimo Volanen, sisustusarkkitehti

Älykäs vihertila Kalasatamaan, korttelipihoille, seinille tai katoille.

ViherX
Ramboll Finland Oy, Iida Juurinen

ViherX on sovellus, jonka avulla tuotetaan viihtyisämpää ja monimuotoisempaa elinympäristöä. Idea perustuu viherkerroinmenetelmään, jonka ViherX tuo paremmin sekä eri sidosryhmien ulottuville.. Sovelluksen avulla suunnittelijat ja rakennuttajat voivat testata pihasuunnitelmien ekologista laatua. Asukkaat voivat tutustua tulevan tai nykyisen asuinympäristönsä ekologisiin arvoihin havainnollisen 3D-mallin avulla ja saada vinkkejä miten omilla toimilla voi parantaa alueen monimuotoisuutta.

WittyC service ‘Carbonis: A digital innovation for carbon neutral future’
MHG Systems Oy, Seppo Huurinainen

WittyC ‘Carbonis’ e-service is a digital innovation which helps in building a carbon neutral Finnish society. It can enable a mass movement in a fun and social manner to ensure a sustainable planet. Finally, it can educate people to follow sustainable practices and lifestyle.


#IoT #AR #3D #KNX

Interaktiivinen AR-projektio
Versoteq 3D Solutions, Jaani Kääpä

Interaktiivisella AR-projektiolla ohitamme suuren osan sähköä käyttävistä AV-laitteista, naitamme toiminnot pieneen tilaan ja moderniin käyttöliittymään. Näin rakennamme luokkahuoneeseen uudenlaisen liitutaulun, korvaamme television, videonäytöt, jne. Mahdollistamme oppilaiden tablettien näytön taululla sekä muuttuvan oppimisympäristön. Luomme luokkahuoneeseen oppimista auttavan verkon, johon saamme yhdistettyä kaikki aineet. Luokka muuttuu eräänlaiseksi holokanneksi suoraan Star Trekistä. Näin tuomme tulevaisuuden tähän päivään.

MAPGETS CI Kalasatama -sovellus
FCG City Portal Oy, Tolonen Kai ja Heikki Rajasalo

MAPGETS on verkossa ilmainen ja avoin käyttöönotettavaksi kaikille Kalasataman asukkaille, yrityksille ja rakennusliikkeille. Kokeilussa tarjotaan avointa karttapohjaista 3D MAPGETS -julkaisualustaa CityInfo Kalasatama -sovelluksena. Tavoitteena on testata CI-julkaisualustan skaalatuvuutta kaupunginosatasolla ja ilmastoneutraaliteemalla. Samalla luodaan verkostoa uusille alustan sovelluskehittäjille. Minimitavoitteena alustalla julkaistaan tämän tarjouspyyntövaiheen muiden hyväksyttyjen ilmastoneutraalit kokeiluhankkeet. Aikaisemmin alustaa on skaalautuvana testattu ja optimoitu mm. kaupunginlaajuisena Oulussa (http://smartoulu.mapgets.com) ja maakunnanlaajuisena Keski-Pohjanmaalla (katso sovelluskauppa osoitteessa www.mapgets.com).

Vessla IoT Screens
Vessla, Jean Speville

Vessla creates wireless and cordless IoT screens for smarter cities. These sustainable devices can replace posters, bulletin boards and printed labels. It consumes 99% less energy than traditional displays. No wall outlets are required for power. They can be easily placed anywhere. Control the content through a smartphone, tablet or laptop from any location. This solution will bring convenience to landlords, residents in apartment buildings and hotels.

Virtuaalinen Kalasatama
Zoan Oy, Laura Ala

Virtuaalitodellisuus on ainutlaatuinen keino suunnitella ja kokea asioita, joita ei oikeasti ole vielä olemassa. Luomme digitaalisen virtuaalimallin yhdestä korttelista ympäristöineen havainnollistamisen ja Kalasataman suunnittelun avuksi. Mallin avulla osallistamme myös asukkaat alueen kehittämiseen. Jatkossa teknologiaa voidaan hyödyntää mm. energiankäytön mittaamiseen ja suunnitteluun tai liikennejärjestelyjen simulointiin.

Älykkäät digitaaliset sisätilamallit julkisten palveluiden ja liiketoiminnan perustana
Dimensium Oy, Tomi Rosnell

Dimensium toteuttaa digitalisaatiota mittaamalla ja mallintamalla sisätiloja nopeasti ja kustannustehokkaasti. Tuloksena on rakennuksen sisätiloista mittatarkka 3D-malli, joka on tulevaisuuden älykaupungin eräs keskeisimmistä elementeistä. Fiksu Kalasatama -kokeilussa tuotamme 3D-mallin ja jaamme tuloksena saadun pistepilven, panoraamakuvat ja virtuaalimallin avoimena aineistona kaikille tahoille jalostettavaksi ja hyödynnettäväksi. Uskomme 3D-mallien mahdollistavan uusien ja innovatiivisten kansalaispalvelujen syntymisen ja liiketoimintamahdollisuuksien avautumisen, mikä jatkuu vielä projektin jälkeen 3D-mallin ollessa avoimessa käytössä.

Älytalon automaatiojärjestelmällä lisää energiatehokkuutta ja asuinmukavuutta
Soficta Oy, Sami Metsänperä

Kehittämme Kalasatamassa fiksua järjestelmää, jonka avulla parannetaan kiinteistön energiatehokkuutta ja asuinmukavuutta. Nopeassa kokeilussa pyrimme toteuttamaan järjestelmän, joka hyödyntää knx-kiinteistöautomaation tuottamaa dataa lämpöenergian käytön optimointiin sekä erilaisten lämpöjärjestelmän ongelmien tunnistamiseen.

 

Comments are closed.