Tutustu Tilat avoimiksi -julkaisuun

Tilat avoimiksi -julkaisu luettavissa tästä linkistä.

Vajaakäyttöisten ja tyhjien tilojen avaaminen tekee kaupungista elävämmän, ja mahdollistaa niin harrastukset, juhlat kuin työskentelynkin omilla kotinurkilla. Tilapalvelut puolestaan auttavat löytämään sopivan tilan helposti vaikka toiselta puolelta kaupunkia. 

Viime vuoden lopulla koostimme kolmen tilahankkeen yhteistyönä Tilat avoimeksi -julkaisun, joka kokoaa opit useasta eri hankkeesta. Mitä siis olemme oppineet?

  • Avain tilankäytön tehostamiseen on digitalisaatio: tilojen saaminen esille digitaaliseen palveluun, omatoimikäytön mahdollistaminen älylukituksen sekä sähköisen maksun ja tunnistautumisen avulla. Myös tietojärjestelmien rajapintojen avaaminen on tärkeää, jos halutaan luoda toimiva ekosysteemi tilojen joustavalle käytölle.
  • Tilojen avaaminen luo parempaa kaupunkia. Kalasataman joustotilojen käyttäjät, kuten liikuntaharrastusten ja musiikkileikkikoulujen järjestäjät, ovat tuoneet uudelle asuinalueelle vipinää ja parempia palveluja.
  • Ajattele tiloja palveluna ja kokeile ensin kevyesti: kokeilut ovat mainio tapa palvelun kehittämiseen ketterästi.

Julkaisun ovat tuottaneet yhdessä kolme hanketta:

Joustotilat on avannut niin yksityisten kiinteistönomistajien kuin kaupunginkin tiloja varattavaksi digitaalisen Flextila-palvelun avulla. Hankkeessa on edistetty yritysten välistä yhteistyötä, sekä kerrytetty oppeja tilojen avaamiseen liittyvistä sosiaalisista ja kulttuurisista näkökulmista. Hankkeessa on julkaistu lisäksi “Näin teet tilastasi joustotilan” -oppaat taloyhtiöille ja yrityksille.

REFILL on kerryttänyt oppeja tilapäiskäytön hyödyntämisestä kaupunkikehittämisessä, sekä verkottanut Helsinkiä yhdeksän muun tilapäiskäytön potentiaalista kiinnostuneen kaupungin kanssa.

Digitaalinen Helsinki -ohjelma on koordinoinut yhteistyötä useiden tiloihin liittyvän projektin välillä, sekä tuonut ketteriä kehitysmenetelmiä ja muotoiluajattelua kaupungin omiin digitaalisiin kehityshankkeisiin.

Lisätietoja julkaisusta:

Maija Bergström
Hankekoordinaattori
Forum Virium Helsinki
maija.bergstrom(at)forumvirium.fi

Ville Meloni
Ohjelmapäällikkö
Helsingin kaupunki
ville.meloni(at)hel.fi

Comments are closed.