Kaiken keskellä on aalto, joka houkuttelee luokseen: isoäitejä, isiä, opiskelijoita, lapsia, kokeneita harrastajia. Kaikki muu seuraa aallosta: sauna, taidegalleria, surffikauppa ja välinevuokraamo, hengailutilat, ravintolat…
Aalto-yliopiston opiskelijat Atso Andersen ja Pauli Immonen kehittivät idean surffattavasta, luonnonveteen luotavasta keinoaallosta. Pian prototyyppiä testattiin uima-altaassa ja syksyllä 2014 Kalasatamassa surffattiin ensimmäistä kertaa koneen tuottamalla aallolla. Suomen vesissä surffattavia aaltoja on vain harvakseltaan, mutta Artwave aikoo muuttaa tilanteen ja helpottaa lajin harrastamista pohjoisessa.
Itse aalto ei ole tällä hetkellä käytössä sopimusneuvottelujen takia, kertoo keinoaallon ympärille rakennetusta Surf-N’-Art City -konseptista vastaava Pekka Iäs. Intoa viedä ideaa maailmalle riittäisi, joten suvantovaihe harmittaa tekijöitä. Toivottavasti viimeistään ensi kesänä Kalasatamassa kuitenkin pääsee surffaamaan. Surf-N’-Art City –surffipuistoon kannattaa kuitenkin käydä tutustumassa, sillä paikan päällä on vastikään avattu Arctic Surf Shop -surffikauppa, black box -taidegalleria, terassi sekä liikkuva arkkitehtitoimisto asuntovaunussa. Arctic Surf Shop vuokraa sup-lautoja, joilla Kalasatamasta pääsee melomaan. Samalla reissulla voi ihastella naapurissa Dodon kaupunkiviljelmää, ottaa löylyt Sompasaunassa sekä istahtaa Ihana-kahvilaan nauttimaan kaupungin kauneimmista maisemista.
Aallon ympärille on siis kehitteillä kokonainen toiminnallinen konsepti, Ijäs kertoo. Hän itse tuli Artwaveen mukaan sattumalta, opettajansa silmään surffipummimaisen olemuksensa ansiosta, kun arkkitehtuurin laitosta oli pyydetty etsimään tiimiin mukaan alan opiskelijaa. Pitkätukkainen arkkitehti sopi kehittämään palvelukonseptia mainiosti, sillä hänellä oli taustalla osaamista Kalasatama Temporary -projektissa alueen väliaikaiskäytön kanssa työskentelystä.
Puiston kehittäminen Kalasatamassa on käynyt mutkattomasti.
–Kaupungin kanssa asioiminen on ollut helppoa ja kaikki ovat olleet ideasta innoissaan. Pikemminkin on kannustettu kehittämään toimintaa pitkällä tähtäimellä kuin vain väliaikaisesti, Ijäs kertoo.
Konteista rakennettava surffipuisto siirtyy helposti myös merten taakse. Ijäs visioi, että tulevaisuudessa omaa puistoa havittelevat voisivat tilata sellaisen Artwaven sivuilta rastittamalla lomakkeelle toivomansa osat: “kahvila – kyllä; aaltokone – kyllä; terassia – kaksitoista palaa…”. Seuraavana päivänä kontit voisi lähettää matkaan. Puiston kokoaminenkin käy tarvittaessa parissa päivässä.
Berliinissä, Pariisissa ja muualla Euroopassa esimerkiksi keinorantoja on nähty aikaisemminkin. Artwave asettuukin samalle jatkumolle fyysisiltä rakenteiltaan kevyiden, kokemuksen ympärille rakentuvien, muualle monistettavien bisnesideoiden kanssa. Esimerkiksi Melbournesta, Chicagosta ja Tukholmasta on jo otettu yhteyttä Artwaveen: konsepti kiinnostaa ympäri maailman.
Keinoaalto ei vahingoita luontoa, Artwavesta luvataan. Kun aaltokone puretaan, luontoon ei ole jäänyt jälkiä. Aallon pystyy asentamaan hyvin myös esimerkiksi kaupunkien satama-altaisiin, jollaisessa sitä Kalasatamassakin testattiin. Vesiharrastukset kiinnittävät ihmisten huomion merien ja järvien tilaan sekä kannustavat vesiluonnon turvaamiseen. Aallon tuottaminen kuluttaa tosin paljon energiaa, joskin koneen energiatehokkuutta pyritään jatkuvasti parantamaan. Kenties tulevaisuudessa surffipuiston tarvitseman energian voisi tuottaa aurinkopaneeleilla?
Helsingissä surffipuisto on tervetullut tapa hyödyntää upeaa rantaviivaa tavalla, joka mahdollistaa harrastamisen. Artwaven puisto ilmentää hyvin myös Fiksun Kalasataman visiota tarjota asukkaille tunti lisää omaa aikaa päivään: harrastusmahdollisuuksia ei tarvitse lähteä etsimään merta kauempaa, vaan ne löytyvät sieltä, missä ihmiset asuvat.
Tutustu:
Artwaven kotisivut
Artwave facebookissa
Lisäys: Helsingin Sanomat kirjoitti 16.8.2015 laajemman artikkelin Artwaven sopimusneuvotteluista.