Yhä useampi kaupunki-innovaatio saa alkunsa asukkaiden aktiivisuudesta ja haasteista joita kaupunkilaiset ensin kohtaavat ja sitten itse ratkovat. Paikallisuus on yksi tärkeä tekijä uusien ideoiden syntymisessä. Samalla alueella jaetaan yhteiset olosuhteet ja yhteistoiminnan järjestäminen arkeen sopivaksi on helpompaa asuessa lähekkäin.
Fiksu Kalasatama on älykkään kaupungin mallialue, joka synnyttää innovaatioita, jotka voivat levitä myös muualle. Innovaatioita kehittävät myös asukkaat, kuten aktiiviset seniorit, jotka rakennuttivat mittojensa mukaisen talon upeilla yhteistiloilla, joissa syödään päivittäin yhdessä.
Sosiaalisiin innovaatioihin erikoistunut yhteisö Yhteismaa taas kokeilee Kalasatamassa, miten karttapohjainen sosiaalinen media Nappi Naapuri voisi toimia paikkana, jossa asukkaat voivat käynnistää ja joukkorahoittaa omia projektejaan – kuten kaupunkiviljelmän, lastentapahtuman tai yhteisen soutuveneen. Kun käytössä on sopivat välineet, organisoituminen on helppoa.
Kalasatamaan on myös rakenteilla tilanvarauspalvelu, jossa voi jo tämän vuoden aikana varata käyttöönsä tiloja esimerkiksi ruokakulttuuriin erikoistuneelta Teurastamon alueelta, kulttuurikeskus Suvilahdesta, Kalasataman koulusta ja nuorisoasiainkeskuksesta sekä myös kerhohuoneita ja saunoja asuintaloista. Yhteisöllinen toiminta helpottuu kun tiloja toiminnalle löytyy vaivattomasti.
Jaetuissa tiloissa syntyy myös kohtaamisia. Kalasatamalaiset kertovat tervehtivänsä toisiaan, sillä kaikki käyttävät samaa reittiä metrolle ja kasvot tulevat tutuiksi. Hieman vahingossakin on syntynyt moderni kylänraitti. Hyvien palveluiden lisäksi fiksu kaupunki mahdollistaa tee-se-itse –hengen lisäksi tee-se-yhdessä –hengen.