Viisi ilmastopositiivista kokeilua valittu Kalasatamaan

Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelman Smart&Clean-tarjouskierros houkutteli peräti 34 tarjousta ilmastopositiivisista kokeiluista. Keväälle on nyt valittu viisi kokeilua, jotka liittyvät viherratkaisuihin, sähköautoiluun, pysäköintiin, aurinkosähköön sekä hiilijalanjäljen vähentämiseen kotitalouksissa.

Mukaan valitut kokeilut ovat:

  • Innogreen oy: Kaupunkikeidas – viherratkaisut kotipihoihin ja kiinteistöhin
  • Parkkisähkö oy: Smart minigrid – sähköautojen lataamisen ja aurinkosähkön yhdistelmäkokeilu
  • Witrafi oy: Rentapark – parkkipaikkojen vertaisvuokrauspalvelu
  • Elwedo oy: taloyhtiöiden tuottama aurinkosähkö hyödyksi asukkaille
  • The Natural Step: Kotihiili – ilmastofiksuja käytäntöjä ja kannustimia asukkaille

Kokeilut käynnistetään mahdollisimman pian ja toteutetaan Kalasatamassa kevään aikana.

”Saimme paljon todella hyviä ja kiinnostavia tarjouksia. Monet sopivat mainiosti Kalasatamaan ja kiinnittyvät alueen jo olemassaoleviin älyratkaisuihin ja kiinteistöihin.  Tarjouksissa oli myös hyvin huomioitu ilmastopositiivisuus ja asukkaiden mukaan otto. Jouduimme tekemään tiukkaa karsintaa, mutta tavoitteenamme on edistää kokeiluja myös muilla tavoin”, kertoo Fiksu Kalasatama -hankkeen ohjelmajohtaja Veera Mustonen Forum Virium Helsingistä.  

Tarjoukset arvioi asiantuntijaraati, johon kuului edustajia pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiöstä, Solved oy:stä sekä Forum Virium Helsingistä.

Käynnissä oleva kokeilukierros toteutetaan yhteistyössä Smart & Clean -projektin kanssa. Projektissa kaupunki, kaupunkilaiset, yritykset ja tutkimuslaitokset kehittävät Helsingin seudusta maailman parhaan testialueen älykkäille ja puhtaille ratkaisuille.

”Parhaiden toimijoiden poikkeuksellinen yhteistyö tekee Helsingin seudusta maailman parhaan testialueen älykkäille ja puhtaille tuotteille ja palveluille. Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelmassa ideoita ja ratkaisuja päästään kokeilemaan aidossa kaupunkiympäristössä. Parhaimmillaan uusista ratkaisuista kasvaa merkittäviä muutoksia ja uutta liiketoimintaa. Helsingin seudulla tehtävät muutokset toimivat referensseinä suomalaisille yrityksille”, toteaa Smart & Clean -säätiön toimitusjohtaja Tiina Kähö.

Lyhyet kuvaukset valituista kokeiluista:

Kaupunkikeidas on kasviseinästä sekä istutusalueista koottu hulevedenhallintayksikkö sadeveden vaalimista varten kotipihalla ja kiinteistöissä.

Parkkisähkö kokeilee Kalasatamassa uudenlaista sähköautojen kiinteistölatauspalvelua. Smart minigrid -kokeiluun kuuluu myös aurinkosähköjärjestelmä, jolla tuotetaan osa autojen tarvitsemasta sähköstä.

Rentapark on parkkipaikkojen vertaisvuokrauspalvelu, joka yhdistää paikkojen tarjoajat ja autoilijat. Paikan voi varata ja maksaa etukäteen. Parkkipaikkojen nykyiset omistajat voivat vuokrata paikan muiden käyttöön silloin kun he eivät sitä tarvitse.

Elwedon palvelu jakaa taloyhtiön tuottaman aurinkosähkön hyödyn asukkaille ja tekee talosta aktiivisen toimijan sähkömarkkinoille. Kalasataman kokeilussa asukkaat saavat kokeilla palvelua reaaliaikaisella datalla.

Kotihiili on kotitalouksien kanssa tehtävä, ilmastofiksuja käytäntöjä ja kannustimia synnyttävä projekti. Se yhdistää uudenlaisella tavalla reaaliaikaisen hiilijalanjälkitiedon, arjen valinnat ja paikallisen jakamistalouden mahdollisuudet.

Miksi Nopeat kokeilut?

Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelma kiihdyttää hyvien palveluaihioiden kehittymistä liiketoiminnaksi. Kokeilijat saavat nopeasti markkinapalautetta ja mahdollisuuden suunnata palvelukehitystä käyttäjälähtöisemmäksi. Ohjelma myös kehittää ketteriä kokeilujen hankintamalleja.

“Kokeilijat kertovat ohjelman nopeuttaneen tuntuvasti palvelukehitystä. Opit ovat levinneet myös laajemmin, kun mukana on ollut kaupungin yksiköitä, yrityksiä ja muuta verkostoa. Jatkossa kiinnitämme vielä enemmän huomiota ketteryyteen: kokeilun aikanakin kannustetaan etenemiseen pienin kokeilusprintein”, toteaa Nopeiden kokeilujen ohjelmaa vetävä Kaisa Spilling Forum Virium Helsingistä.

Nopeiden kokeilujen ohjelma käynnistyi vuosi sitten. Ensimmäiset neljä kokeilua liittyivät älykkääseen liikkumiseen, ruokahävikin vähentämiseen, jätehuollon tehostamiseen ja paikallisten palveluiden yhteiskehittämiseen. Syksyn 2016 kokeiluissa kehitetään uusia ratkaisuja parantamaan kaupunkilaisten fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Kalasataman lisäksi nopeat kokeilut on käynnistetty myös Helsingin Ilmastokadulla.

Tähän mennessä kokeilutarjouksia on jätetty yli 130 kappaletta. Kokeilijoita on ollut kuusi Kalasatamassa ja kolme Ilmastokadulla. Keväällä käynnistyy uudet viisi kokeilua. Yhteistyötä on tehty 10 kaupungin yksikön, 30 yrityksen kanssa. Käyttäjien määrä on ollut yli 300.

Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelma ostaa pieniä (1000-8000e) kokeiluja, jotka tuovat innovatiivisia palveluja kaupunkilaisten käyttöön. Vuosina 2016–2017 kokeiluja ostetaan kaikkiaan 15–20 nopeaa kokeilua kirittämään fiksujen urbaanien palveluiden leviämistä. Kokeilut kiihdyttävät hyvien ideoiden kehittymistä palveluinnovaatioiksi. Ratkaisuja kehitetään ja testataan yhdessä asukkaiden kanssa. https://fiksukalasatama.fi/nopeat-kokeilut/

Lisätietoja

Kaisa Spilling
Forum Virium Helsinki
+358 40 7448831
kaisa.spilling(at)forumvirium.fi

 

Comments are closed.