Projektit ja tiekartta: Fiksut ratkaisut

kalasatama-tyomaa_lauraoja

Laura Oja, Helsingin kaupungin kuvapankki

Fiksun Kalasataman visio on resurssitehokas kaupunginosa, jossa asukkaille säästyy tunti lisää omaa aikaa päivään.

Kalasatamassa panostetaan kestävään kehitykseen, energiakäyttäytymiseen ja jätteiden hyötykäyttöön. Helsingin Energian, ABB:n ja Fingridin Älykkäät energiajärjestelmät -hanke kehittää Kalasataman älyverkkoa ja siihen liittyviä ratkaisuja, kuten sähköautoverkostoa ja energiavarastointia.

Uusi jätteiden putki-imujärjestelmä, Kalasataman imu, on jo käytössä. 


Kalasatamassa – kuten Helsingissä laajemminkin – panostetaan vahvasti julkisen tiedon avaamiseen ja avoimen datan hyödyntämiseen. Dataa pyritään hyödyntämään kaupunkipalveluissa, vaikkapa tietona paikallisesta ilmanlaadusta tai läheltä löytyvistä jaettavista ajoneuvoista.

Kalasataman kaupunginosan keskus on vielä rakentumassa, mutta muodostuu metroaseman kupeeseen. Fiksulle Kalasatamalle REDI ja sen läheisyydessä oleva hyvinvointi- ja terveyskeskus ovat asiakasvirtoineen kiinnostava mahdollisuus kehittää ja kokeilla fiksuja kaupunkipalveluita, kuten älyliikkumista ja -valaistusta, digitaalista opastusta ja innovatiivisia lähipalveluita.

Kuva: Tero Pajukallio/Helsingin kaupungin kuvapankki

Tero Pajukallio, Helsingin kaupungin kuvapankki

Tilat käyttöön, uudenlaista oppimista

Helsingissä ja muissa kaupungeissa on valtava määrä tiloja, joiden joustavampi ja ketterämpi käyttö hyödyttäisi niin tilojen omistajia kuin käyttäjiä.

Joustotilat-hankkeessa kokeillaan Kalasatamassa alueen kaikkien vuokrattavissa olevien tilojen tuomista yhteen järjestelmään, josta tiloja voi varata näppärästi vaikkapa vain tunniksi.

Kalasatamasta löytyy uudenlaisia, innovatiivisia oppimisympäristöjä. Vuonna 2016 avattu Kalasataman koulu ja päiväkoti sijaitsevat Korttelitalossa, jonka monimuotoiset tilat mahdollistavat uudenlaista opettamista ja oppimista. Iltaisin ja viikonloppuisin rakennus avautuu myös muiden kuin koulun kävijöiden käyttöön.


IoT-kokeilut Kalasatamassa

Helsingin Kalasatama on innovatiivinen kehitysympäristö matalan kynnyksen kokeiluille, yhteiskehittämiselle ja uusien palveluiden käyttöönotolle. EU-rahoitteisessa bIoTope-hankkeessa käynnistetään joukko Internet of Things (IoT) -kokeiluja Kalasatamassa. Hankkeet liittyvät mm. älykkääseen mittarointiin, pysäköintiin ja jaettuihin sähköautoihin.

Kansainvälinen bIoTope-hanke luo avoimen innovaation IoT-ekosysteemiä ja palvelualustaa, joka yhdistää älykkäitä, toisiinsa yhteydessä olevia esineitä ja jota yritykset voivat hyödyntää kehittäessään uusia tuotteita ja palveluita.

Comments are closed.