Kalasatamasta löytyy uudenlaisia, innovatiivisia oppimisympäristöjä. Vuonna 2016 avattu Kalasataman koulu ja päiväkoti sijaitsevat Korttelitalossa, jonka monimuotoiset tilat mahdollistavat uudenlaista opettamista ja oppimista. Iltaisin ja viikonloppuisin rakennus avautuu myös muiden kuin koulun kävijöiden käyttöön.
Kalasataman koulu edustaa uudenlaista, modernia kouluarkkitehtuuria. Tilat luovat yhteisöllisyyttä ja kehittävät sosiaalisia taitoja. Talon sydämen muodostavat kaksi ns. soluaulaa, joiden ympäriltä löytyvät valoisat, lasiseinäiset luokkahuoneet. Perinteisiä pulpetteja ei ole, vaan opiskelu onnistuu vaikkapa säkkituoleilla istuskellen.
Kalasataman koulu on myös teknologiakasvatuksen kärkikoulu Helsingissä. Asioita tutkitaan ja tehdään yhdessä, uutta teknologiaa hyödyntäen. Opettaminen ja oppiminen eivät rajoitu vain koulurakennukseen, vaan myös sen ympäristöä hyödynnetään aktiivisesti. Tiivistä yhteistyötä tehdään esimerkiksi Korkeasaaren kanssa. Uusi opetussuunnitelma painottaa ilmiöpohjaista oppimista, paikallinen yhteistyö tukee tätä erinomaisesti: opiskeltavat ilmiöt löytyvät naapurustosta.
Päiväkodin tilat on suunniteltu myös mahdollisimman monimuotoisiksi ja muunneltaviksi. Lähtökohtana on se, että kaikki lapset voivat toimia kaikissa tiloissa, eikä tiloja nimetä toiminnan mukaan. Lasten tilat ovat lasten leikkimistä, liikkumista, tutkimista ja taiteilemista varten.
Tällä hetkellä Kalasataman koulun ja päiväkodin tiloissa on yhteensä parisataa lasta. Elokuussa opintiellä aloittivat 1. ja 2. -luokkalaiset. Oppilasmäärä kasvaa vuosittain ja viereen rakennetaan toinen koulurakennus. Valmista odotetaan olevan vuonna 2020, jolloin oppilaita on 700. Tällöin talossa on lapsia vauvasta yhdeksäsluokkalaisiin.
Arkkitehtikilpailun tuloksena syntyneen Korttelitalon monipuoliset tilat ovat myös kaikkien kalasatamalaisten käytössä. Iltaisin koulu tarjoaa yhteisöille tiloja harrastamiseen ja tapaamisiin. Kalasataman Korttelikoulun on suunnitellut JKMM Arkkitehdit Oy.