REDI: Kalasataman keskus

kalasatamanpuisto_helsingin-kaupungin-kuvapankki_kuvaaja_maanlumo__webiso

Helsingin kaupungin kuvapankki, Maanlumo

Kalasataman kaupunginosan keskus on vielä rakentumassa, mutta muodostuu metroaseman kupeeseen: REDIn kahdeksan tornitaloa, kantakaupungin suurin kauppakeskus sekä kivenheiton päähän nouseva valtava terveys- ja hyvinvointikeskus tulevat olemaan Kalasataman palveluiden sydän.

Kalasataman keskus on monessa suhteessa modernin kaupunkiasumisen mallikappale. Se yhdistää kaupalliset palvelut, asumisen sekä terveys- ja hyvinvointipalvelut yhteen uudenlaiseksi kokonaisuudeksi.

Fiksulle Kalasatamalle REDI ja sen läheisyydessä oleva hyvinvointi- ja terveyskeskus ovat asiakasvirtoineen kiinnostava mahdollisuus kehittää ja kokeilla fiksuja kaupunkipalveluita, kuten älyliikkumista ja -valaistusta, digitaalista opastusta ja innovatiivisia lähipalveluita.

REDI valmistuu metroaseman ympärille vaiheittain vuoteen 2023 mennessä. Valmistuessaan siitä tulee noin kaksi kertaa Kampin keskusta suurempi elämyskeskus, josta löytyy yli 200 liikettä, päivittäistavarakauppaa, ravintoloita, palveluita sekä viihdemaailma elokuvateattereineen.

SRV kehittää myös tornitaloasumista tukevia uudenlaisia palveluita. Palveluiden suunnittelussa mukana on ollut muotoilutoimisto Pentagon Design, asiantuntijoita sekä mahdollisia asunnonostajia. Palveluiden toimivuutta on testattu REDI Living Lab -tilassa Suvilahdessa, jonne rakennettiin malliasuntoja.

Uusia ratkaisuja kauppakeskuksen ja asuintornien digitaalisiin palveluihin haettiin myös #REDIHACK-hackathon-tapahtumassa syksyllä 2016. Hackathonin voitti tekoälyratkaisu “Get Jenny”, jonka avulla voi tilata esimerkiksi ruokaa ja palveluita.

Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus

Helsingin kaupungin kuvapankki

Innovatiivinen terveys- ja hyvinvointikeskus Kalasatamaan

Vain kivenheiton päässä REDIstä sijaitseva Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus avataan kokonaisuudesta ensimmäisten joukossa, vuonna 2018. Kyseessä on valtava kokonaisuus niin asiakaskunnaltaan kuin fyysiseltä pinta-alaltaankin (18 000m2).

Kalasataman hyvinvointikeskus tulee korvaamaan useita nykyisiä terveysasemia ja sen katon alle keskitetään paljon erilaisia palveluita. Taustalla ei ole vain palveluiden tehostaminen, vaan tarve myös vastata asiakkaiden vaihteleviin tarpeisiin nykyistä paremmin ja yksilöllisemmin.

Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelmassa käynnistettiin keväällä 2016 tarjouskierros, jossa etsittiin innovatiivisia lähipalveluita alueelle. Syksyn kokeilut, Kuntokaverit ja Auntie, tuovat uusia ratkaisuja parantamaan kaupunkilaisten fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Palvelut täydentävät Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja hyvinvointipalveluita.

“Käytännössä ratkaisujen tulisi parantaa esimerkiksi palveluiden saatavuutta tai kattavuutta, helpottaa asiointia tai laajentaa nykyistä palvelutarjontaa. Kokeiluista haluamme oppia, miten uudenlaisia sujuvia palveluita voisi rakentaa tulevaisuuden terveys- ja hyvinvointikeskukseen”, kertoo ylilääkäri Lars Rosengren Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirastosta.

Comments are closed.