Kalasatamassa luukutetaan

Kalasatamassa on otettu käyttöön innovatiivinen jätteen putkikeräysjärjestelmä. Jätteet kulkevat maanalaista putkistoa pitkin 70km tuntivauhtia jätteiden koonta-asemalle, josta ne jatkavat matkaansa uudelleen kierrätettävänä raaka-aineena, poltettavana energiana tai kompostoituvana multana.

Kalasataman jätteen koonta-asema sijaitsee Kalasataman keskuksen alueella maan alla. Koonta-asema ja järjestelmä on käyttövalmis nyt valmistuvien kiinteistöjen osalta. Kotikorttelissa (Capellan puistotie-Sörnäistenlaituri) puolestaan aloitettiin joulukuussa 2013 jätteen putkikeräysjärjestelmän pilottihanke, jossa testataan järjestelmän käytettävyyttä.

Miten kaikki sitten tapahtuu? Uudet jätteensyöttöpisteet sijaitsevat joko pihalla tai rappukäytävässä. Asukkaat lajittelevat jätteensä asianmukaisella tavalla – sekajäte, biojäte, paperi ja kartonki – ja vievät ne omiin syöttöpisteisiinsä. Syöttöpisteet tyhjentyvät automaattisesti kuljettaen jätteet koonta-aseman oikeisiin jätekontteihin. Kuorma-autot noutavat täydet jätekontit ja kuljettavat jätteet jatkokäsittelyyn. Kalasatamassa on lisäksi korttelikohtaiset kierrätyshuoneet, joihin kerätään lasia, metallia, pahvia ja suurta sekajätettä.

Comments are closed.