Älykkäät energiaratkaisut

Älykäs-energiaverkko_220x220Kalasatamaan nousee Suomen ensimmäinen älykkäiden energiajärjestelmien mallialue. Alueelta löytyy yksi Suomen suurimmista aurinkovoimaloista, fiksua energiavarastointia, ekotehokas kaukojäähdytys, älykäs kauko-ohjattava muuntamo, vikasietoinen rengasverkko sekä sähköautoverkosto.

ABB, Helen ja Fingrid ovat tuoneet Kalasatamaan uusinta energia-, informaatio- ja viestintäteknologiaa. Älykkäät energiajärjestelmät -hanke kehittää Kalasataman älyverkkoa ja siihen liittyviä ratkaisuja. Kalasatamassa koekäytetään ja hyödynnetään useita älykkäitä energiapalveluita.

Tehokas sähkön, lämmön ja jäähdytyksen yhteistuotanto

Energiaa varastoon
Sähkövarastot
Lämpö- ja jäähdytysvarastot
Luotettava sähköverkko
Keskijännite-rengasverkko minimoi sähköhäiriöt
Älykäs energian käyttö
Kodin etäohjaus
Kysynnän jousto
Energiavirrat kahteen suuntaan
Energian kierrätys
Jäähdytyksen paluulämpö kaukolämmöksi
Puhdistetun jäteveden lämpö kaukolämmöksi
 Sähköautot
Jaetut sähköautot Setlementtitalojen asukkaille
Latauspiste Teurastamolla
Uusiutuva energia ja pientuotanto
Aurinkopaneelit

Aurinkovoimala ja sähkövarasto

Suvilahden aurinkovoimala aloitti toimintansa maaliskuussa 2015. Voimalassa on 1194 aurinkopaneelia, josta kaupunkilaiset voivat hankkia omansa. Sen toimintaa ja sähkön tuotantoa voi seurata reaaliaikaisesti. Yksi 285 watin paneeli tuottaa kotiin parhaimmillaan sähköä yli 25 energiasäästölampun verran. Oman nimikkopaneelin tuottaman sähkön arvo hyvitetään sähkölaskussa. Voimalaa pyörittää Helen.

Aurinkovoimalan avataan myös valtava akkukäyttöinen sähkövarasto. Varasto on osa tulevaisuuden kehittyvää älyverkkoa ja sen tarkoituksena on tasapainottaa sähkönjakelua. Tällöin tuotanto ja kysyntä voidaan sovittaa joustavammin yhteen.

15000 Litium-ioni-akkukennoa sisältävän varaston nimellisteho tulee olemaan 1,2 megawattia ja energiakapasiteetti 600 kWh. Sähkövarasto otetaan käyttöön keväällä 2016.

Kalasatama_hima_PiaMässeli_web

Hima-palvelulla älykkyyttä kotiin

Kuluttajalle älykkyys lisää sekä käyttömukavuutta että tietoa omasta sähkönkulutuksesta. Helenin Hima on kodin etäohjauspalvelu, joka antaa mahdollisuuden tarkkailla energian- ja vedenkulutustaan reaaliaikaisesti sekä ohjata sähköjä sovelluksen kautta älypuhelimella tai tabletilla. Hima-palvelu on käytössä Kalasatamassa Fiskari- ja Fregatti-taloissa. Kyseiset kerrostalot ovat rakennusvaiheessa saaneet sisäänsä runsaasti uusinta talotekniikkaa.

Hima-palvelu lisää mukavuutta ja turvallisuutta muun muassa mahdollistamalla kodinkoneiden etäohjauksen ja -sammutuksen. Asukas voi varmistaa mobiililaitteeltaan, ettei esimerkiksi kahvinkeittimessä ole virta päällä. Palvelun tarkoituksena on myös lisätä asukkaiden ympäristötietoisuutta sekä konkretisoida yksittäisten laitteiden vaikutusta käytetyn energian määrään. Lisäksi omaan energian- ja vedenkäyttöönsä on helpompi vaikuttaa, kun palautteen näkee lähes samanaikaisesti.

 

Comments are closed.