Kalasatamassa päiväposti, paketit ja ruokaostokset lokerikkoon

Posti käynnistää loppuvuodesta 2015 uuden postinjakeluun liittyvän kokeilun Helsingin Kalasataman alueella. Tarkoituksena on asentaa vähintään yhteen alueen asuintaloon älylokerikko, johon asukkaat saavat päiväpostin lisäksi verkkokauppaostoksensa.  Kokeilussa yhdistetään olemassa olevaa teknologiaa ensimmäistä kertaa aivan uudella tavalla.

Ostokäyttäytyminen muutoksessa

Verkkopalvelut ja digitalisoituminen muuttavat ihmisten asiointi- ja lukutottumuksia, verkkokauppa muuttaa ostotottumuksia. Ajankäyttö ja liikkuvuus muuttuvat, ja palveluilta odotetaan aikaan tai paikkaan sitoutumatonta joustavuutta. Näistä syistä myös Posti on mukana Forum Virium Helsingin koordinoimassa Fiksu Kalasatama -hankkeessa, joka on pilottikohde Tekesin Fiksu kaupunki -ohjelmassa.

– Helsingin Kalasatama on uudenlainen urbaani asuinalue, jonka rakentamisessa yksi lähtökohta on arjen sujuvuus. Se on myös meidän perustehtävämme Postissa. Haluamme olla mukana kehittämässä älykästä kaupunkirakentamista ja jalostaa Postin tarjoamia palveluja yhdessä asukkaiden ja muiden toimijoiden kanssa, kertoo johtaja Anu Punola Postista.

Postin palvelut uudistuvat

Itella Postin tavoitteena on yhdistää perinteiseen postinjakeluun tämän päivän teknologiaa palvelukokonaisuudeksi, jota asiakkaat postipalveluilta nykyisin odottavat. Asukas saa kaikki tilaamansa tuotteet asuntokohtaiseen lokerikkoon asuintalonsa ala-aulaan. Postin lupaus Kalasataman kokeiluun osallistuville asukkaille on lisää omaa aikaa, kun ostoksiin käytetty aika vähenee.

Kokeiluun osallistuminen on vapaaehtoista ja asukkaiden kanssa sovitaan asiasta vielä erikseen. Kokeilun aikana tehdään osallistujille kyselytutkimus ja kerätään palautetta myös muutoin.

– Muualla maailmassa postilokerikot ovat arkipäivää, me olemme täällä Suomessa erikoisuus kerrostalojen luukkujakelujen osalta. Älylokerikko tällaisena kokoonpanona on tietojemme mukaan ensimmäisiä lajissaan, Anu Punola sanoo.

Helsinki on aloittanut Fiksu Kalasatama -hankkeen syksyllä 2013. Alueelle valmistuu asuntoja noin 20 000 ihmiselle ja 8 000 työpaikkaa. Uusi urbaani kaupunginosa valmistuu 2030-luvun alkupuolella, tällä hetkellä alueella asuu noin 2 000 asukasta.

Comments are closed.