Ympäristötaide-tapahtuma ammentaa Kalasataman merellisestä historiasta

Lauantaina järjestetään Merellinen Kalasatama -tapahtuma, joka on yksi Kalasataman alueen tämänvuotisista ympäristötaidehankkeista. Luvassa on koko päivän täydeltä ohjelmaa hathajoogasta, villiyrttikierrokseen Mustikkamaalle, melontaan ja SUP-lautailuun. Mikäli Kalasatama ei ole ennestään tuttu, historiakierros Sörkan Saaret perehdyttää alueen historiaan. Asukkaille taas voi suositella vaikkapa tuulikello-askartelupajaa Sompasaaren kärjessä!

Ympäristötaidehankkeiden tavoitteena on asukkaiden viihtyvyyden parantaminen pitkän rakentamisvaiheen aikana. Hankkeen avulla toteutetaan pysyvää ja väliaikaista taidetta sekä tapahtumia. Ympäristötaideprojektia ohjaa Helsingin kaupungin kaupunginkanslia yhteistyössä taidemuseon, kaupunkisuunnitteluviraston, kulttuurikeskuksen ja rakennusviraston kanssa. Merellinen Kalasatama on yksi useasta tapahtumasta, jotka elävöittävät rakentuvaa aluetta kesän ja syksyn mittaan. Tapahtumaa tuottaa LéSPACE-taidekollektiivi.

Miksi juuri Kalasatama kaipaa tapahtumia?

–Tapahtumien avulla ihmiset pääsevät kokemaan asuinalueensa uusin silmin, samalla kun Kalasatama rakentaa vielä identiteettiään. Kannustamme asukkaita seikkailemaan kotiseudullaan. Näin voivat ihmiset löytää uusia paikkoja ja saada uusia ideoita siihen, mitä kaikkea kotikulmilla voikaan tehdä. Rakennusvaihe on usein myös hieman turhauttava ja asukkaille suunnatut tapahtumat ovat piristävä lisä ”rakennustyömaalla” asuvien arkeen, pohtii tapahtuman tuottaja Saima Pääkkönen LéSPACElta.

Historia luo alueelle identiteettiä

Tapahtuman järjestäjät haluavat luoda alueellista identiteettiä muistuttamalla historian merkityksestä kaupunginosan kehityksessä. Merellinen Kalasatama -tapahtuma korostaa aluetta meren ja tuulen ympäröimänä sekä nostaa esille entisen Sompasaaren, joka on ollut merkittävä satama-alue Helsingin menneisyydessä. Tapahtumalla halutaan myös konkretisoida ja luoda kuvaa tulevaisuuden Kalasatamasta.


–Kymmenen vuoden kuluttua Kalasatama on monella tapaa valmiimpi kuin nyt. Palvelut ovat lisääntyneet ja alueen kunnianhimoinen arkkitehtuurinen visio on jo todellisuutta. Mustikkamaasta on muodostunut kaikkien kalasatamalaisten yhteinen takapiha, jonne Isoisän siltaa pitkin kävellään ja pyöräillään, jo yhdeksättä vuotta. Rakennusvaiheen aikainen ruohonjuuritason tapahtumien järjestämisen perinne elää vahvana. Monenlaiset tapahtumat ja asukkaiden oma aktiivisuus on muokannut Kalasatamasta yhden Helsingin hauskimmista asuinalueista, Pääkkönen visioi.

Minkälaiselta fiksu kaupunki näyttää tapahtumajärjestäjien näkökulmasta?

“Asukastoiminnan tasolla fiksu kaupunki suhtautuu asukkaiden ideoihin avoimesti ja tukee paikallista ruohonjuuritason toimintaa. On itse tapahtumanjärjestäjinä ollut todella hauska huomata, kuinka sujuvaa kaupungin kanssa toimiminen on. Hieman hulluihinkin ideoihin suhtaudutaan positiivisesti, ja kaupunki haluaa selkeästi olla tukena tekemässä hauskempaa, fiksua kaupunkia asukkailleen!”

Ympäristötaidehankkeet ovat keskeisessä osassa muokkaamassa Kalasatamasta eläväistä kaupunginosaa. Alueen väliaikaiskäyttö onkin luonut Kalasatamalle vahvan identiteetin kulttuurin leikkikenttänä, jonne uudet ideat ovat tervetulleita. Älykkäässä kaupungissa kaupunkilaisten omat ideat sekä kulttuurihankkeet muotoilevat omaleimaisia alueita, joissa tapahtumat löytyvät kävelymatkan päästä.

Älykästä kaupunkia kehitetään myös Fiksu Kalasatama -hankkeessa, jossa lähtökohtana on arjen sujuvuus. Fiksun Kalasataman visio on tarjota tunti lisää omaa aikaa Kalasataman asukkaiden päivään. Lauantaina sen tunnin voi käyttää Merellinen Kalasatama -tapahtumassa.


Merellinen Kalasatama -tapahtuma lauantaina 22.8. klo 12-21

Lue lisää tapahtuman facebook-sivuilta.

IMG_6168_web

Comments are closed.