Suomen kuusi suurinta kaupunkia lisäävät yhteistyötään

Screen Shot 2015-05-19 at 15.17.36

Tiedote 13.8.2015

Suomen kuusi suurinta kaupunkia lisäävät yhteistyötään uudentyyppisten palvelujen kehittämisessä ja kansainvälisille markkinoille tähtäävän palveluliiketoiminnan tukemisessa

Julkisen sektorin tarjoamat palvelut uudistuvat koko ajan. Palveluihin kohdistuu suuria kustannus- ja tehostamispaineita. Toisaalta perinteisten toimialojen rajapinnoille syntyvä kokonaan uusi alue luo yrityksille hienoja mahdollisuuksia uuden liiketoiminnan ja kansainvälisten vientituotteiden kehittämiseksi. Suomen kuusi suurinta kaupunkia ovat tiivistämässä yhteistyötään haasteisiin vastaamiseksi ja mahdollisuuksien hyödyntämiseksi.

Kuutoskaupunkien Avoimet Innovaatioalustat-kärkihankkeessa Espoo, Helsinki, Tampere, Turku, Oulu ja Vantaa yhdistävät suurimpien kaupunkien innovaatio- ja kehitysympäristöt kansalliseksi avoimien innovaatioalustojen verkostoksi. Innovaatioalustat ovat uusien tuotteiden, palvelujen ja markkinoiden kehittämistä mahdollistavia työympäristöjä. Näitä hyödyntäen koko kaupunkiyhteisö voi yhdessä synnyttää uusia palveluja, ratkaisuja ja liiketoimintaa. Kärkihanke kuuluu 6Aika-kaupunkistrategiaan, jossa Suomen suurimmat kaupungit pyrkivät yhteisvoimin kohti avoimia ja älykkäitä palveluja.

– 6Aika-yhteistyön avulla meillä on käytettävissä riittävän suuri kriittinen massa uusien asiakaslähtöisten ja kustannustehokkaiden palveluiden kehittämiseksi ja testaamiseksi, sanoo Avoimet Innovaatioalustat kansallinen koordinaattori Mika Rantakokko Oulun kaupungilta.

Kuutoskaupunkien Avoimet Innovaatioalustat -hankkeen tavoite on avoimen innovaatioalustojen verkoston avulla vahvistaa Suomen kilpailukykyä, synnyttämällä palvelusektorille uutta osaamista, liiketoimintaa ja työpaikkoja. Kuutoskaupunkien erilaisuutta ja erityisyyttä hyödyntäen luodaan parhaat toimintatavat ja -ympäristöt kaupunkipalvelujen kehittämiselle. Uusia palveluja kehitetään ja testataan eri toimialoilla yhteistyössä yritysten ja kehittäjien kanssa kokonaisuudessa, joka kattaa kolmanneksen Suomen väestöstä. Hankkeessa kehitetyt toimintatavat ja tiedot tulevat vapaasti myös muiden kuntien käyttöön.

– Kaikista 6Aika-kaupungeista löytyy kaupunginosia–esimerkiksi Helsingin Kalasatama, Tampereen Tesoma ja Turun Skanssi–joiden kehittämiseen tarvitaan uusia ideoita. Näissä kohteissa voidaan hyödyntää 6Aika-kaupunkien yhteistyötä, oli kysymys sitten Oulussa kehitetystä Virtuaalikaupunki-osaamisesta tai Espoon kaupunki-yritys yhteistyön malleista. Kun kaikkien kuuden kaupungin tarjonta ja osaaminen liitetään yhteen, mahdollisuudet moninkertaistuvat, toteaa Turun kaupungin Avoimet Innovaatioalustat hankkeen projektipäällikkö Aino Ukkola.

Lisätietoa: 6aika.fi

Mika Rantakokko, Hankepäällikkö, 6Aika Avoimet Innovaatioalustat kansallinen verkosto, Oulun kaupunki, Konsernipalvelut
[email protected]
puh. 0469 227 227

6Aika-tietoa:

  • 6Aika-kaupunkistrategiassa Suomen suurimmat kaupungit pyrkivät yhteisvoimin kohti avoimia ja älykkäitä palveluja.
  • Strategiassa on kolme painopistettä: avoimet innovaatioalustat, avoin data ja rajapinnat sekä avoin osallisuus.
  • Kuutoskaupunkien Avoimet innovaatioalustat -kärkihanke on käynnissä 1.2.2015-31.1.2018.
  • Avoimet Innovaatioalustat kärkihankkeen päätoteuttajana toimii Oulun kaupunki ja osatoteuttajina Espoon kaupunki, Helsingin kaupunki, Tampereen kaupunki, Turun kaupunki, Vantaan kaupunki, Forum Virium Helsinki Oy, Oulun yliopisto, Pirkanmaan liitto, Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy ja Turku Science Park Oy. Hankkeen koordinaatiosta vastaa Oulun kaupunki.
  • Avoimet Innovaatioalustat-kärkihankkeen kokonaisbudjetti on 12,4 miljoonaa euroa ja se toteutetaan kuutoskaupunkien, Euroopan aluekehitysrahaston ja työ- ja elinkeinoministeriön tuella.

 

Älykkään kaupunkirakentamisen mallialue Fiksu Kalasatama saa rahoituksensa osana 6Aika-strategiaa vuosina 2015-2017. 6Aika-strategian osana Kalasatamasta kehitetään kansainvälisesti tunnistettu smart city -innovaatioalue. >> Lue lisää

 

Comments are closed.