Muotoilulla muutosta Kalasatamaan

Concreatives-kollektiivi yhdistää ihmiset muotoilun keinoin

Kalasataman on löytänyt myös Concreatives-muotoilijakollektiivi, joka pitää alueella tekstiilityöpajoja tänä syksynä. Unelma-työpajoissa asukkaat pääsevät käyttämään ja kehittämään kädentaitojaan sekä tutustumaan paremmin muihin kalasatamalaisiin. Työpajoissa valmistuu ruusukkeita, joiden lehtiin kirjoitetaan oma unelma.

Syksyllä unelmista rakentuu upea tekstiiligraffititeos Kalasataman metroasemaa piristämään osana Taidelinjan ohjelmaa. ”Metroaseman alue kaikessa karuudessaan inspiroi meitä ja ajattelimme heti, että tämä alue me laitetaan kukkimaan”, innostuvat muotoilijakollektiivin Johanna Lauhiala ja Kirsi-Maria RaunioKaksikon lisäksi Concreatives-kollektiiviin kuuluvat muotoilijat Tanja Kallio ja Kirsi Ranta.

Concreatives on neljän muotoilijan kollektiivi

”Käsityö ja käsillä tekeminen ovat välineitä, joilla ihmisiä rohkaistaan tutustumaan toisiinsa ja unelmoimaan”, kertoo Johanna. Tekstiilimuotoilu valikoitui mukaan muotoilijoiden oman osaamisen perusteella.

Muotoilu on mukana kollektiivin hankkeessa monella tasolla ja eri rooleissa. Yhtäältä perinteinen tekstiilitaiteen menetelmä on tapa toteuttaa teoksia. Toisaalta muotoilu toimii keinona herättää keskustelua ja saattaa ihmisiä yhteen.

Tekstiiliteoksissa äänen saavat vanhukset, nuoret, lapsiperheet sekä kehitysvammaiset. ”Haluamme tehdä sosiaalista designia, joka tähtää ihmisten hyvinvoinnin parantamiseen muotoilun keinoin. Tässä projektissa rohkaistaan käsityön avulla ihmisiä tutustumaan toisiinsa ja unelmoimaan”, Johanna tarkentaa.

tyopajakuva

Työpajoissa monen ikäiset ihmiset kohtaavat. Kalasataman lisäksi pajoja on pidetty Vuosaaressa.

”Muotoilu ja käsityöt ovat oiva väline yhteyden luomiseen, ihmisistä on ihana tehdä jotain, mikä poikkeaa arjesta”, arvelee Kirsi-Maria. Tavoitteena on myös antaa asukkaille uusia keinoja osallistua oman alueensa kehittämiseen.

Kollektiivin työssä muotoilu ottaa vielä kolmannenkin roolin muotoiljoiden oman työn kehittämisessä. Työpajojen ja julkisen taideteoksen luominen on heillekin pilotti, jossa omaa toimintaa arvioidaan jatkuvasti ja toimintaan osallistuneilta pyydetään palautetta.

Työtä tehdään pitkäjänteisesti ja tarkoitus on kehittää kollektiivin projektin pohjalta malli, jota voidaan viedä muuallekin. Mallin on tarkoitus auttaa kollektiivia toteuttamaan yhteisöllistäviä ja osallistavia projekteja jatkossakin. Tällä hetkellä työskentelytapaa testataan Kalasataman lisäksi toisenkin metroaseman kupeessa Vuosaaressa.

IMG_8195

Unelma-työpajoissa valmistuu ruusukkeita, joiden lehtiin kirjoitetaan oma unelma.

Kalasatama valikoitui heti mukaan kollektiivin kokeilualustaksi. Muotoilijoita inspiroi Suvilahden Kattilahalli sekä Teurastamon läheisyys, kontrastia tuovat vanhat tehdasalueet. Lisäksi alueella oli jo paljon kiinnostavia toimijoita, kuten Setlementtiasunnot sekä lapsiperhetoimintaa. Uudelle alueelle muuttavat asukkaatkin ovat avoimia uudelle.

Millaisena muotoilijat näkevät Kalasataman vuonna 2030?
”Siitä varmasti tulee upea, digitaalinen ja älykäs kapunginosa”, Johanna arvelee. ”Futuristinen”, Kirsi-Maria visioi. ”Luonto ei ehkä ole samalla tavalla lähellä kuin jossain muualla, mutta ajattelen, että luonto tulee uudella tavalla kaupunkiin.”

Fiksu Kalasatama tekee yhteistyötä Concreatives-kollektiivin kanssa Kalasataman työpajoissa. Muotoilu ottaa uusia rooleja kaupungin kehittämisessä ja Kalasatamassa niitä on käytetty jo useassa yhteydessä: Kalasataman hyvinvointi- ja terveyskeskuksen palvelumuotoiluprojektissa sekä visiotyöpajoissa. Ihmislähtöisyys ja empatia ovat muotoilun keskeisiä keinoja ymmärtää käyttäjien tarpeita. Kalasatamassa nämä keinot tuodaan tiiviisti osaksi palveluiden kehitystä.

Metroaseman tekstiilitaideteoksen avajaisia vietetään Kalasatamassa 3.10. kello 12-14. Luvassa on oheistoimintaa, musiikkia ja muuta mukavaa. Tervetuloa siis joukolla mukaan!

Concreatives-kollektiivin tavoittaa sähköpostitse (info(at)concreatives.fi) ja löytää facebookista sekä instagramista.

 

Comments are closed.