Laajassa artikkelissaan amerikkalainen huippulehti The New York Times kertoo Helsingin Kalasataman arkea helpottavista palveluista, älykaupunkikokeiluista ja ilmastoystävällisistä energiaratkaisuista. Helsinki esitellään kaupunkina, jossa kestävä kehitys ja elämänlaatu ovat maailman huippua.
Helsingin hiilineutraalisuustavoitteet ja älykaupunkikehitys saavat nostetta tuoreessa 14.10. julkaistussa New York Timesin artikkelissa, jossa esitellään laajasti Kalasatamaa, joka toimii Helsingin mallialueena ilmastotavoitteiden ratkaisuille ja fiksulle kaupunkikehittämiselle.
Jutussa muun muassa kehutaan Helsingin lähestymistapaa älykkääseen kaupunkiin, jossa kaupungin data laitetaan palvelemaan kaupunkilaisia ja sujuvaa arkea. Haastatteluissa ovat mukana niin asukkaat, kaupunkikehittäjät kuin yritystenkin edustajat. Näkyvyyttä saavat Kalasataman robottiautot, yhteiskäyttötilat, kuljetusrobotit, jaetut sähköautot, kattosaunat ja asuntojen uusiutuvat energiaratkaisut.
”Hienoa, että Helsingin ponnistelut kestävän kehityksen ja digitalisaation puolesta keräävät kiitosta maailman huippumedioissa. Helsingin tavoite on kehittää skaalattavia ratkaisuja maailman ongelmiin. Se, että Helsingin kunnianhimoisesta työstä kirjoitetaan, houkuttelee Helsinkiin huipputason osaajia ja yrityksiä”, Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki sanoo.
Ajankohtaisista teemoista jutussa nostetaan esiin kaupunkilaisten osallistava budjetointi sekä Helsinki Energy Challenge, jossa kaupunki haastoi innovaattorit kehittämään kestäviä lämmöntuotannon ratkaisuja haastekilpailussa, jonka pääpalkintona on miljoona euroa.
Sujuva ja monipuolinen asuminen esillä
Artikkelissa tuodaan esiin asumisen monipuolisuutta Helsingissä vuokra-asunnoista yksityisomisteisiin asuntoihin. Jutussa esitellään Kalasataman ryhmärakentamiskohde Sumppia, jossa asukkaat suunnittelivat itse unelmiensa kerrostalon rakennuttajan ja konsultin avulla. He toivat taloon muun muassa uusiutuvaa energiaa sekä yhteisöllisiä jaettuja tiloja.
“Kalasatamassa nähdään esimerkkejä siitä, miten asukkaat ovat voineet itse vaikuttaa asuintaloonsa sen suunnitteluvaiheessa. Näin muun muassa jaettuja tiloja on osattu rakentaa enemmän”, kertoo artikkelissa haastateltu Fiksu Kalasatama -hankkeen projektipäällikkö Maija Bergström Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingistä.
Fiksua arkea ja tulevaisuuden kokeiluja
Jutussa mainitaan Helsingin tavoite tulla maailman toimivimmaksi kaupungiksi ja esitellään sujuvaa arkielämää sekä kerrotaan esimerkiksi Kalasatamassa ja muutamissa uusissa kaupunginosissa käytössä olevasta jätteenkeräysjärjestelmästä, jonka avulla jätteet lajitellaan suoraan säiliöihin, joista ne kulkeutuvat maanalaisia putkia pitkin jätteiden keräysasemalle.
New York Timesin artikkeli kertoo myös Kalasatamassa tehtävistä kokeiluista, joilla hankitaan oppeja ja tietoa uusista kaupunkiratkaisuista, joita ei ole vielä markkinoilla.
Jutussa mainitaan muun muassa viime vuonna alueella ajanut MySmartLife-hankkeen autonominen robottibussi sekä käynnissä oleva kokeilu, jossa robotti kuljettaa ruoka-annoksia kauppakeskus REDIstä asukkaiden kotiin Majakka-tornitaloon.
Artikkelin lopussa elokuvaohjaaja Mika Kaurismäki kehuu, kuinka Helsingistä on tullut kansainvälinen ja avoin uusille ideoille. Hän pitää kaupungin stressittömyydestä ja liikkuu sähköpotkulaudoilla.
Helsingin hiilineutraalisuustavoitteet ja näille julkaistut mittarit sekä älykäs kaupunkikehitys ovat saaneet runsaasti näkyvyyttä kuluvana vuonna. Helsinki sijoittui syksyllä toiseksi 109 älykaupungin Smart City Index 2020 -vertailussa. Kalasataman fiksua kaupunkikehitystä ovat aiemmin esitelleet maailmalle muun muassa CNN ja Independent.
Lue New York Timesin juttu kokonaisuudessaan täältä.
Kuva: Eetu Ahanen.