Asukaskorttelit

Kalasataman asukaskorttelit muodostavat kokeilualustan, jossa nopeat kokeilut voidaan tuoda asukkaiden testattaviksi. Asukkaat ovat toimineet nopeiden kokeilujen ohjelmissa uusien palveluiden testaajina ja antaneet kokeiluille arvokasta palautetta.

Setlementtiasunnot

Setlementtiasuntojen senioritalo on yksi Kalasataman ensimmäisinä valmistuneista rakennuksista. Talossa on runsaasti yhteistiloja asukkaiden ja naapuruston käyttöön, ja siellä toimii yhteisökoordinaattori, joka tukee asukkaita oman näköisen toiminnan toteuttamisessa. Setlementtiasunnot on osallistunut muun muassa Joustotilat-hankkeeseen, ja Kalasatamassa toimiva kaikille kaupunkilaisille avoin vuokrattava joustotila “Capellan kansalaistila” on ollut menestys. Setlementtiasunnot oli myös toteuttamassa joustavan pysäköinnin kokeilua, jossa autopaikan voi vuokrata lyhyeen käyttöön omatoimisesti ja palvelu on nyt jatkuvassa käytössä.

Kotisataman yhteisöllinen senioritalo

Kotisatama on yhteisöllistä asumista senioreille tarjoava talo. Asukkaiden käytössä on älykkäitä palveluja ja yhteisiä tiloja. Kotisataman asukasyhteisö on mukana kehittämässä älykaupunkia toimimalla kokeilualustana uusille palveluille. Asukkaat ovat myös aktiivisesti suunnitelleet omat asuntonsa sekä osallistuneet yhteisten tilojen suunnitteluun. Asukasyhteisö tarjoaa sosiaalisen ja aktiivisen elämänpiirin ja osallistumismahdollisuuksia oman mielenkiinnon mukaan. Kaikki osallistuvat kotiensa ohella yhteisten tilojen ylläpitoon, ja ainoastaan teknisen huollon suorittaa ulkopuolinen ammattilainen. Asukkaat valmistavat päivittäin maukkaan kotiruoan, ja kokoontuvat ruokailemaan yhdessä. Kotisatama tekee yhteistyötä myös Kalasataman koulun oppilaiden kanssa sekä korkeakouluopiskelijoiden kanssa erilaisissa tutkimusprojekteissa.

Townhouse-talot

Kalasataman alueelle on rakennettu kerrostalojen lomaan Townhouse-tyyppisiä kaupunkipientaloja. Taloissa on lukuisia ekologisia ja älykkäitä ratkaisuja. Yksi älykkäistä townhouse-taloista on Conectin ja SARC-arkkitehtien suunnittelema ryhmärakentamiskohde. alojen katoilla on aurinkopaneelit, joilla voidaan tuottaa jopa 40 prosenttia rakennuksen sähkön tarpeesta. Ylituotanto voidaan ohjata sähköverkkoon. KNX-älysähköjärjestelmän avulla voidaan hallita muun muassa rakennuksen lämpö- ja jäähdytysasetuksia sekä ilmanvaihtoa ja ohjata sähkölaitteita etänä. Lämmön, sähkön ja veden kulututusta voi seurata reaaliaikaisesti.

Ryhmärakentaminen

Ryhmärakentaminen yhdistää omatoimirakentamisen ja urakoinnin. Rakennuttajina voivat olla ryhmän jäsenet tai ryhmän yhdessä palkkaama rakennuttajakonsultti. Rakennuttajakonsulttivetoisessa hankkeessa konsultti johtaa projektia sekä järjestää urakkakilpailut ja hankinnat kiinteää talokohtaista korvausta vastaan. Helsingissä ryhmärakentamishankkeet ovat olleet pääasiassa pien-, pari- ja rivitaloja, mutta myös kerrostalohankkeita on toteutunut ja on vireillä. Helsingissä ryhmärakentamisen rakennuttajapalvelua tarjoavat useat yritykset. Kalasatamassa ryhmärakentaminen on suosittua, ja kerrostaloja toteuttavat muun muassa Saraco, Fira ja Koti kaupungissa, joiden lisäksi Kalasataman Townhouse-talot on toteutettu ryhmärakentamisprojektina.

Majakka-tornitalo

REDIn muodostaa kahdeksan tornitalon ja elämyksellisen kauppakeskuksen kokonaisuus. Torneista seitsemän on asuintornitaloja ja yksi asuin-, liike- ja toimistorakennus.

REDIn ensimmäinen asuintorni Majakka valmistuu kevään 2019 aikana. 134 metrin korkeuteen nouseva Majakka on valmistuessaan Suomen korkein asuinrakennus.

REDIn rakennuttaja SRV tekee kehitystyötä paremman asumisen ja elämyksellisen kauppakeskuskokemuksen puolesta REDI Living Labin toiminnalla. REDI Living Lab toimii keskustelu- ja kehitysareenana uusille ideoille ja asukkaiden kohtaamispaikkana.

SRV tekee yhteistyötä asukkaiden kanssa luodakseen palveluita ja ratkaisuja, jotka tuovat arkeen helpotusta. Living Labissa järjestetään myös muita asiakastilaisuuksia ja tapahtumia sekä SRV:n sidosryhmien kohtaamisia.

Tiloissa tapahtuvalla palvelukehityksellä ja workshopeilla SRV:n vahvistaa rooliaan urbaanin rakentamisen edelläkävijänä. REDIssä onkin panostettu juuri tulevaisuuden älykkäiden palveluiden kehittämiseen.

Viehe-kortteli

Yhteisöllinen kortteli ja taide yhdistää Helsingin Kalasataman uudessa rakennushankkeessa. Helsingin Kalasatamassa aloitettiin kesäkuussa 2018 yhteisprojektina kolmen talon rakentaminen. Taiteilijoiden perustaman Ars Longan senioritaloon valmistuu 56 vuokrahuoneistoa seniori-ikäisille muotoilijoille, kuvataiteilijoille ja kirjailijoille. Setlementtiasuntojen taloon valmistuu 81 vuokra-asuntoa opiskelijoille ja NAL-asuntoon 77 vuokra-asuntoa. Kolmen talon yhteisrakennuttamisen tuloksena tuleville asukkaille tarjotaan kohtuuhintaisia vuokrahuoneistoja ja laajat yhteiset tilat kaikkien kolmen talon asukkaiden käyttöön. Talojen yhteistilat mahdollistavat monipuolista yhteisöllistä tekemistä ja harrastamista. Tarjolla on myös erilaisia työskentely- ja näyttelytiloja asukkaille. Toteuttajien tavoitteena on eri sukupolvien yhteinen arkinen asuminen ja kohtaaminen myös taiteen keinoin.

Comments are closed.