24h-lähipalveluita älykonteissa Kalasatamassa

Kalasatamassa toimii syys-lokakuun 2014 Lähipalvelupiste älykonteissa -kokeilu. Kokeilu toteutetaan yhteistyössä PiggyBaggy-palvelun, Helsingin kaupunginkirjaston, Kalasataman ruokapiirin, Herttoniemen ruokaosuuskunnan, sähköautojen vuokrauksen EkoRentin, Forum Virium Helsingin, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen sekä Kalasataman keskuksen eli REDIn toteuttaja SRV:n kanssa.

Tavoitteena arkea helpottavat toimintamallit

Älykonteissa on tarjolla itsepalvelukirjasto, sähkötavarapyörän latauspiste sekä viikottain Kalasataman ruokapiirin herkkuja ja Ruokaosuuskunnan sadonjakopiste. Kierrätyskeskuksella on kontissa käyttökelpoisen tavaran keräyspiste. Tulossa myös SmartPost -pakettien joukkoistetut kuljetukset lähipalvelupisteeseen. Älykontit ja joukkoistetut kuljetukset toteuttaa PiggyBaggy-palvelu. Kokeilussa kehitetään Kalasatamaa älykkäänä kaupunginosana ja kokeilua rahoittaa myös Euroopan Komission Horizon 2020 -ohjelma.

– Älykonttikokeilu on juuri sellaista ketterää kehitystoimintaa, jossa kirjasto haluaa olla mukana, kertoo konseptisuunnittelija Anu Koski Helsingin kaupunginkirjastosta.

Kaikki yhteistyökumppanit kehittävät kokeilussa kustannustehokkaita, helppokäyttöisiä ja monistettavia toimintamalleja, joita hyödynnetään jatkossa pysyvässä toiminnassa. Älykkääksi lähipalvelupisteen tekee sisäänpääsyn toteuttaminen suojatuilla PIN-koodeilla ja HSL-matkakorteilla. Valvontaa hoitavat sisälle asennetut kamerat. Konttien aurinko- ja tuulienergiatuotanto toimii sääriippumattomasti akuilla.

– Toivomme palveluille paljon käyttäjiä. Jo kahden viikon jälkeen on selvää, että kokeilu tekee Kalasatamasta yhteisöllisemmän ja entistä vetovoimaisemman, sanoo markkinointipäällikkö Henni Ahvenlampi Coreorient Oy:stä ja PiggyBaggy-palvelusta.

Älykontin avajaiset 20.9.2014

Kalasataman lähipalvelupisteen älykonteilla järjestetään avajaiset lauantaina 20.9.2014 klo 12.00–15.00. Koko perheen avajaisohjelma koostuu palveluiden kokeilusta, aurinkoenergiavohveleista ja sirkusesityksistä! Lapset pääsevät myös maalaamaan kontin seinää. Avajaisissa lanseerataan lisäksi Kalasataman uusi ilmoitustaulu ja lasten yhteinen lelulaatikko.

Kalasatamasta tulee älykkään kaupunkirakentamisen mallialue, Fiksu Kalasatama. Aluetta kehitetään joustavasti ja kokeilujen kautta, avointa dataa hyödyntäen. 2030-luvulle mennessä Kalasatamassa on 20 000 asukasta ja 8 000 työpaikkaa.

Lähipalveluiden älykontit löydät Kalasataman ja Suvilahden väliseltä parkkialueelta läheltä Arielinkadun ja Antareksenkadun kulmaa (ks. kuvaan merkitty punainen alue).

Älykontti_karttakuva_PiggyBaggy

Lisätietoja:

Henni Ahvenlampi, Coreorient Oy:n ja PiggyBaggy-palvelu, Head of Marketing, puh. 040 596 6055, henni.ahvenlampi(at)coreorient.com

Anu Koski, konseptisuunnittelija, Helsingin kaupunginkirjasto, puh. 040 156 3597, anu.koski(at)hel.fi

Veera Mustonen, Fiksu Kalasatama projektipäällikkö, Forum Virium Helsinki, puh. 040 508 4022 , veera.mustonen(at)forumvirium.fi

Älykontin Facebook-ryhmä

Yksityiskohtaista tietoa yhteistykumppaneista ja itse Lähipalvelu älykonteissa-kokeilusta PiggyBaggy kotisivuilta

Comments are closed.