Data avaa ikkunan tulevaisuuden energiantuotantoon

“Voisimmeko tuottaa aurinkosähköä kannattavasti yhdessä?“ Elwedon kokeilussa edistetään asukkaiden ja taloyhtiöiden tietoisuutta aurinkosähkön tuomista mahdollisuuksista.

Osana kevään ilmastopositiivisia kokeiluja Elwedo kokeilee palvelua, joka visualisoi asukkaiden energian kulutusta ja simuloi, miten taloyhtiön oman aurinkosähköjärjestelmän taloudellinen hyöty jaetaan reilusti asukkaiden kesken. Tavoitteena onkin ensisijaisesti herättää asukkaiden ja taloyhtiöiden kiinnostusta aurinkosähköön. 

Suomesta puuttuu edelläkävijäyrityksiä, jotka keskittäisivät voimansa tulevaisuuden energiapalveluiden kehittämiseen. Olemme ottaneet haasteen vastaan ja suunnitelleet erilaisia konsepteja, jotka tarttuvat kuluttajien dataan ja hyödyntävät alan megatrendejä, kuten esimerkiksi aurinkosähkön, akkujen ja sähköautojen yleistymistä ja datan avautumista”, kertoo Antti Honka Elwedosta

Ensiaskelia kohti kuluttajaohjattua energiataloutta

Palvelu sovittaa virtuaalisesti taloyhtiön katolle aurinkopaneelit, jakaa simuloidun tuotannon asunnoille ja vertaa sitä käyttäjän kotitalouskohtaiseen energian kulutukseen. Kokeiluun osallistuville asukkaille tarjotaan palvelussa oma näkymä, jolla he voivat seurata taloyhtiön sähköntuotannon todellista taloudellista vaikutusta itselleen ja kokonaisuutena taloyhtiölle. Asukkaat näkevät miten aurinkosähköllä voisi kattaa kätevästi osan energiankulutuksesta. Näin käyttäjä saa puolueetonta ja ymmärrettävää tietoa aurinkosähkön hyödyistä. Kokeilussa opitaan millaista taloudellista ja ympäristöhyötyä asukkaat pitävät merkittävänä ja mitkä tekijät johtaisivat investointipäätökseen kiinteistössä.

”Taloyhtiöt ovat luonnollinen toimija tulevaisuuden energiaverkostoissa. Taloissa on ensinnäkin paljon omaa sähkönkäyttöä; asuntoja, pienyrityksiä, myymälöitä ja kasvavissa määrin sähköautojen latauspaikkoja. Lisäksi niissä on yleensä hyödyntämättömiä tiloja aurinkopaneeleille ja akuille. Tälläkin hetkellä edistyneet taloyhtiöt pohtivat, kuinka saada lisätuottoja kattamaan tulevaisuuden remontteja”, Honka toteaa.

Kokeilu avaa mukana oleville asukkaille ja taloyhtiöille ikkunan tulevaisuuden lähienergian tuotantoon. Elwedo ottaa askelia kuluttajaohjattuun energiajärjestelmään, joka tulee olemaan ennusteiden mukaan vallitseva malli jo lähitulevaisuudessa. Positiivinen kokemus palvelusta voisi johtaa todelliseen aurinkosähköjärjestelmän investointiin kokeilussa mukana olevissa taloyhtiöissä, sekä lähivuosina yhä useammassa kiinteistössä.

Datasta ymmärrystä ja käyttäytymisen muutosta?

Palvelu yhdistää uudella tavalla käyttäjien energiadataa, tietoa aurinkosähköjärjestelmien kustannuksista silloisessa markkinatilanteessa ja kyseisen ajanjakson aurinkosähkön tuotannosta. Lisäksi palvelu näyttää miten energian varastoinnin ratkaisut, esimerkiksi sähköautojen latauspisteet, vaikuttavat taloyhtiön kustannuksiin. Elwedon käyttäjä saa tuntea tekevänsä ilmastoteon yhdessä naapureiden kanssa.

Kokeilussa opitaan lisäävätkö datan esittäminen visuaalisesti ja konkreettisilla esimerkeillä kuluttajan kiinnostusta omaan energiankulutukseen ja aurinkosähköntuotantoon. Nopeiden kokeilujen ohjelma on tuonut myös synergioita. Toinen käyttäjien energiadatan hyödyntämiseen keskittynyt kokeilu on Kotihiili. Molemmissa kokeiluissa käyttäjien oma data tehdään näkyväksi visualisoituna ja helposti lähestyttävänä. Kokeiluissa pyritäänkin selvittämään miten näkymä omaan kulutusdataan voi vaikuttaa käyttäytymisen muutokseen.

Elwedolla on lisäksi kunnianhimoinen visio tuoda palvelunsa ympärille energiadatasta kiinnostuneita toimijoita ja kasvattaa siten alan yhteisöä.”Visiossamme vuonna 2020 kaikki suomalaiset tietävät, minkälaista sähköä he käyttävät ja miten päästä tuottamaan uusiutuvaa energiaa itse. Jokaisella suomalaisella on muutaman klikkauksen päässä palvelu, jonka kautta saa kaiken asiaan liittyvän tiedon läpinäkyvästi ja jonka kautta voi tilata ja kytkeä pienvoimalansa käyntiin, yhtä helposti kuin puhelinliittymän. 2025 oma paikallinen tuotanto on valtavirtaa ja perinteisten energiayhtiöiden rooli on kuin suksikauppiailla – niiden olemassaolo on talven varassa.”, Antti Honka visioi tulevaisuuden energiantuontantoa.

Lisätietoja:
Antti Honka
Elwedo
[email protected]
+358 50 501 1572

Comments are closed.