Fiksumpaa liikkumista ja kuljetuksia ideoitiin Tuupin työpajassa

Tuupin mobiilisovellus tuo kaikki liikkumisratkaisut käden ulottuville. Kevään aikana Tuup on kokeillut Kalasatamassa, miten älykkään liikkumisen palvelut voitaisiin liittää asumiseen.

Aurinkoisena toukokuuScreen Shot 2016-05-31 at 15.54.02n iltana Kalasataman Capellantien Joustotilassa kehitettiin älykkäitä liikkumispalveluita. Noin parinkymmenen henkilön porukka kokoontui Tuupin yhteiskehittämistilaisuuteen, joka järjestettiin osana Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelmaa. Parisenkymmentä Kalasataman asukasta on kevään aikana käyttänyt Tuupin mobiilisovellusta, jolla he voivat suunnitella liikkumistaan. Nyt palvelussa on keskitytty matkojen suunnitteluun, mutta uusia vuokra-autoihin ja tavarankuljetukseen liittyviä toimintoja pyritään lisäämään pian mukaan. Yhteistyökumppaneina kokeilussa ovat olleet City Car Club, EkoRent, Shareit Blox Car ja PiggyBaggy.

Tuupin Mobility as a Service (MaaS) -palvelussa yhdistyvät tulevaisuudessa reittiopas, pysäkki- ja aikataulutiedot sekä erilaiset liikkumispalvelut, kuten julkinen kaupunkiliikenne, taksi, kaupunkipyörät, yhteiskäyttöautot ja kaukoliikenne. Tuupin kevät on ollut muutenkin kiireinen, sillä yritys lanseerasi huhtikuun lopussa mobiilisovelluksen, jossa Turun joukkoliikenne Föli yhdistetään muihin liikkumispalveluihin. Tuup-sovelluksen ensimmäisen version reittiopas pysäkkitietoineen toimii jo koko maassa. Sovellukseen tulee pian lisää liikkumispalveluita.

”Tavoitteenamme on tehdä liikkumispalvelujen käytöstä niin helppoa, että omaa autoa kestävämmät liikkumisratkaisut ovat pian realistinen vaihtoehto arjen liikkumiseen”, Tuupin perustaja Johanna Taskinen toteaa.

Työpajassa keskityttiin erityisesti käyttäjien tarpeisiin ja käyttötilanteisiin liittyen vuokrattaviin ajoneuvoihin ja tavarankuljetukseen. Palveluita tarjoavat alueella City Car Club, EkoRent, Shareit Blox Car ja PiggyBaggy. Tulevaisuudessa Kalasatamassa ei tarvitse omistaa autoa, toimivan joukkoliikenteen rinnalla alueen asukkaat voivat hyödyntää muita liikkumistapoja. Tuupin sovelluksessa hintoja ja valikoimaa oli jo nyt mahdollista vertailla.

Tavarankuljetus hoituu kätevästi

FullSizeRenderAutoa tarvitaan usein silloin, kun jotain täytyy kuljettaa. Tuup-palvelun osaksi on liikkumisen lisäksi liitetty myös tavarankuljetus. Tavara voi kulkea paikasta toiseen autolla tai pyörällä. Tuupin yhteistyökumppanina tässä on PiggyBaggy-vertaiskuljetuspalvelu. Toki rinnalla voi olla muitakin nopeampia kuljetusmuotoja, kuten taksikuljetus.

Työpajassa mietittiin, minkälaisia käyttäjien kuljetustarpeet tyypillisesti ovat. Esiin nousivat esimerkiksi ”mukavuuskuljetukset” (kirjaston kirjojen palautus puolestasi), ”tavaran osto” (huonekalut kotiin IKEA:sta) sekä ”roudaus” (harrastusvälineiden siirto kotoa muualle). Joukolla ideoitiin myös, miten kuljetuspalvelut parhaimmillaan toimisivat. Entä voisiko kuljetuksista maksaa jotain? Tai voisiko niistä järjestää tarjoushuutokaupan, jolloin kuljetukselle voisi hakea edullisinta hintaa.

Älyliikennettä Forum Virium Helsingissä luotsaava Sami Sahala korostaa kokeilujen merkitystä.

”Liikkuminen palveluna -konseptin ja liiketoiminnan kehittäminen edellyttää pilottitoteutuksia ja referenssiasiakkaita. Tuupin palvelu osana Kalasataman nopeita kokeiluja on ensimmäinen avaus uuden sukupolven liikennepalveluihin ja toistaiseksi kaupungin näkyvin panostus MaaS-palveluihin. Kalasataman Nopea kokeilu on loistava mahdollisuus todentaa palvelujen toimivuus. Samalla palvelu myös kehittyy käyttäjien tarvitsemaan suuntaan aktiivisen yhteiskehittämisen avulla”, Sahala toteaa.

Comments are closed.