Joustotilat-projekti avaa tilat asukkaiden käyttöön Kalasatamassa 2016

Joustotilat-projekti sai Helsingin kaupungin innovaatiorahastolta rahoituksen vuodelle 2016.

Fiksun Kalasataman ohjelmapäällikkö Veera Mustonen pitchaa Joustotilat-projektia

Projektissa pilotoidaan uudenlaista fiksua tapaa kaikenlaisten tilojen joustavaan ja läpinäkyvään käyttöön Kalasatamassa. Kaupunginosaan tulee kattava “joustotilat” -järjestelmä, joka mahdollistaa asukkaille aikaperusteisen tilavuokrauksen niin kiinteistöjen kerhohuoneisiin, kattosaunoihin, yksityisten yritysten vajaakäyttöisiin neuvotteluhuoneisiin kuin esimerkiksi Suvilahden ja koulun tiloihin. Tilat näkyvät ja ovat varattavissa internet-pohjaisen varausjärjestelmän kautta ja asukkailla on mahdollisuus päästä tiloihin älytunnistautumisen avulla. Tiloja voi helposti ja reaaliaikaisesti varata esimerkiksi kokoontumisiin, harrastamiseen, työntekoon tai vaikkapa pop-up myymälöiksi. Näin alueen tilallinen ja sosiaalinen pääoma kasvaa. Tämä näkyy kaupunginosan elävöitymisenä, sosiaalisten innovaatioiden tai yrittäjyyden lisääntymisenä ja parempana viihtymisenä.

Projekti luo tulevaisuuden elinkeino- ja osaamispohjaa ja tukee digitalisaatiokehitystä. Se tukee myös sosiaalisten innovaatioiden syntymistä ja ainakin välillisesti liiketoiminnallisia innovaatioita helpottamalla pienyritysten ja startup-yritysten toimintaa tilojen saannin suhteen. Hanke tuottaa osaamispohjaa tilojen ja resurssien avaamiselle. Tiloja avattaessa on esimerkiksi huomioitava erilaiset asiakas- ja käyttäjäryhmät sekä luotava konseptit asiakkuuden, varaamisoikeuden, sekä tilojen ylläpidon, siivouksen ja hinnoittelun järjestämiselle.

Joustotilat-projekti toteutetaan Helsingin kaupungin, Helsingin yliopiston ja yritysten yhteistyönä. Projektia vetää Forum Virium ja yrityspartnereina ovat Elisa Oy, Joustotoimisto Oy, SRV Oy, Setlementtiasunnot Oy sekä Kalasataman palvelu Oy. Kaikki osapuolet antavat hankkeelle oman panoksensa. Joustotilat-projektissa myös etsitään mallia, jossa joustotilaoperaattorina eli tilojen jakamisen palveluntarjoajana toimisi yritys, ja näin mahdollistettaisiin jatkuva liiketoiminta.

Artikkelikuva: Visit Helsinki / Joni Rousku

Comments are closed.