Kehittäjien klubi: Älykaupunki rakentuu vauhdikkaasti

Älykaupunkikehitys etenee vauhdikkaasti Helsingin Kalasatamassa. Kokeilukulttuuria toteutetaan koulussa ja terveydenhuollossa, alueen rakentaminen etenee voimakkaasti ja syksyllä joogataan kauppakeskus REDIn puistokannella.

Kalasataman kehittäjien klubi kokoontui 11. kesäkuuta kuulemaan Helsingin Smart City -kaupunginosan uusimmista kehitysaskelista. Teurastamon Kellohallissa pidetty aamiaistilaisuus kokosi yhteen hyvän edustuksen alueella toimivien yritysten ja kaupungin sekä muiden sidosryhmien edustajia.

Jakamistaloutta ja kaupunkiaktivismia tutkiva sosiologi Pasi Mäenpää Helsingin yliopistosta avasi, minkälaisia mahdollisuuksia Kalasatamalla on toimia jakamistalouden mallialueena. Jakamistaloudessa keskeistä on vertaisverkostojen korostuminen, ja kaupunkikehittämisen demokratisoituminen siten, että löydetään tasapaino kaupunki- ja kaupunkilaisvetoisen toiminnan välille. Mäenpää pitää positiivisena esimerkkinä nopeita kokeiluja, joissa kaupunkilaiset voivat yhteiskehittää ratkaisuja myös yritysten kanssa. Uusia mahdollisuuksia aukeaa myös kiertotalouden saralta: REDIssä alkaa toimia syksyllä innovatiivinen, vapaaehtoisvoimin toimiva Wefood-hävikkiruokakauppa, joka myy muuten hävikkiin päätyviä elintarvikkeita 30-50 % normaalihintoja edullisemmin.

Kalasataman aluerakentamisen projektinjohtaja Hannu Asikainen Helsingin kaupungilta kertoi alueen voimakkaasta rakentamisesta. Vuonna 2018 on käynnissä yli 1000 asunnon rakentaminen, ja seuraavien vuosien aikana asukkaita muuttaa alueelle kiihtyvällä vauhdilla.  

Kalasatama Wellbeing -kokeiluohjelmassa ovat mukana uusi terveys- ja hyvinvointikeskus sekä yrityskumppanit. Kokeilut start-up -yritysten kanssa ovat käynnistyneet kevään mittaan. Johtava ylilääkäri Lars Rosengren Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksesta kertoi jännittävistä uusista kokeiluista virtuaalimatkojen ja tekoäly-chatbottien parissa, ja Keskon työterveyshuollon ylilääkäri Pirjo Anttila kuvasi, miten kokeilut tuovat organisaatioille uusia oppeja. Samalla syntyy yhteistyötä alueen toimijoiden välille.

Kokeilut saavat uutta vauhtia innovaatiokilpailun muodossa, kun Smart Kalasatama Innovation Challenge – Moving People and Parcels käynnistyy elokuussa 2018 yhteistyössä Avanto Venturesin ja Smart & Clean Foundationin kanssa. Parhaita last mile -ratkaisuja ilmastopositiivisiin keinoihin tavaroiden ja ihmisten liikuttamiseen kokeillaan Kalasatamassa vuoden 2019 puolella. Elina Kajosaari Avanto Venturesilta kertoi, että ohjelman yrityskumppanit julkaistaan pian.      

Kaisa Spilling ja Elina Kajosaari luotsaavat uutta innovaatiokilpailua.

Projektipäällikkö Jarmo Suomisto Helsingin kaupungilta esitteli Kalasataman digitaalista kaksosta, avoimen datan kaupunkimallia, joka mahdollistaa esimerkiksi energian paikallisen tuotanto- ja kulutusdatan sekä informaation visualisoinnin ja vuorovaikutuksen kaupunkilaisten sekä yritysten kanssa. Malli julkaistaan pian avoimena datana.

Kehittäjien klubissakin tiiviisti seuratun REDIn avautuminen on jo lähellä: avajaisia vietetään syksyllä 20.9. Palvelukehityksen projektipäällikkö Lotta Toivonen SRV:ltä kertoi miten kauppakeskuksessa edistetään jakamistaloutta ja sähköautoilua muun muasssa Euroopan suurimmalla sähköautojen latauskeskittymällä.

Kalasatama toimii myös Helsingin päästövähennystoimenpiteiden pioneerina, jonka onnistumiset halutaan skaalata koko kaupunkiin. Toimialajohtaja, Fiksun Kalasataman ohjausryhmän puheenjohtaja Mikko Aho välitti terveisiä alueen kehittäjäyhteisölle ja toivotti kaikki tervetulleiksi rakentamaan Kalastamasta uudenlaista, fiksua ja kestävää kaupunginosaa.

Klubin päätteeksi päästiinkin perehtymään konkreettisiin ratkaisuihin, kun klubin aikana pihalle oli tuotu Helenin tuorein energiaratkaisu: aurinkopenkki, jolla pääsee lataamaan akkujaan kesäpäivien aikana. Käykäähän kokeilemassa!

Comments are closed.