Veera Mustonen Australiaan johtamaan Living Labia

Forum Virium Helsingin varatoimitusjohtaja ja Fiksun Kalasataman ohjelmajohtaja Veera Mustonen siirtyy huipputehtävään Australiaan johtamaan Tonsleyn innovaatioalueen Life Labia. Veeran mukaan parasta Forum Viriumin vuosissa oli jatkuva oppiminen, kiinnostavat työt ja can do -asenne.

Veera Mustonen, minne siirryt töihin ja mitä tekemään?

”Lähden Adelaideen Etelä-Australiaan johtamaan juuri käynnistyvää Life Labiä Australian Tonsleyn innovaatioalueelle. Tonsley on entinen Mitsubishin tehdaskampus, jonne on luotu jo parin tuhannen tutkijan, startupin ja isomman yrityksen keskittymä. Nyt alueelle ruvetaan rakentamaan myös uutta asuinaluetta palveluineen. Life Lab on yritysmuotoinen living lab, joka osallistaa käyttäjät parempien tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen yritysten ja tutkijoiden kanssa. Kohderyhmänä ovat erityisesti seniorit. Tehtävänäni on käynnistää labin toiminta ja saada se pyörimään kaupallisesti.”

Kuinka kauan työskentelit Forum Viriumilla ja missä tehtävissä?

”Tulin Forum Viriumille talvella 2013 valmistelemaan Fiksu Kalasatama -ohjelmaa ja olen johtanut sitä siitä lähtien, yli 4,5 vuotta. Viimeiset kaksi vuotta olen ollut myös Forum Virium Helsingin varatoimitusjohtaja. Fiksu Kalasatama on ollut olut huima seikkailu, olemme tehneet siellä satojen yhteistyökumppaneiden kanssa kymmeniä älykaupunkipilotteja ja useita kymmeniä kokeiluja. Olen kiertänyt ympäri maailmaa jakamassa oppejamme puhumalla smart city -konferensseissa ja samalla päässyt tutustumaan globaaliin älykaupunkikehitykseen. Täytyy sanoa, että Kalasatamassa on kokeiltu lähes kaikkea, mitä smart city -kentässä tällä hetkellä tehdään muun muassa älyenergian, jakamistalouden ja hyvinvointipalveluiden saralla. Monissa asioissa olemme ihan maailman huipulla Helsingissä. Fiksun Kalasataman tarina on purrut globaalisti, erityisesti ihmislähtöinen kehitysote ja hyperpaikallinen älykaupunkikiihdyttäminen kiinnostavat.  Niinpä olen viime vuosina emännöinyt tuhansia kansainvälisiä vierailijoita Kalasatamassa, jotka haluavat nähdä kuinka sadat yritykset ja tuhannet kaupunkilaiset saadaan osallistumaan fiksun kaupungin yhteiskehittämiseen.”

Mitä opit Forum Viriumissa?

”Oppimiskäyrä on pysynyt koholla kaikki nämä vuodet!  Viriumin kaltaisessa välittäjäorganisaatiossa oppii jatkuvasti kumppaneilta. Olen saanut perehtyä monien toimialojen kuten asumisen, palveluiden ja koulujen  digitalisaatiohaasteisiin alan konkariyritysten ja startupien innovaattoreiden kanssa. Tekemällä ja kokeilemalla oppii, eli osa työtä on luoda uutta tietoa myös muiden käyttöön. Kaupunkiomisteisessa yhtiössä oppii ymmärtämään laajasti myös kaupunkikehityksen haasteet ja mahdollisuudet.”

Mikä Forum Viriumissa on parasta työyhteisönä?

”Forum Virium on dynaaminen ja mutkaton työyhteisö, jossa on tekemisen meininkiä. Pidän siitä, että ei pönötetä vaan ihmiset kohdataan ihmisinä.  Parasta on reipas asioihin tarttuminen ja ’can do’ -asenne. Täytyy sanoa, että suurimmaksi osaksi kaikki työpäivät, kaikki nämä vuodet, ovat olleet täynnä intoa ja niin kiinnostavia hommia, että niitä on ihan ilokseen tehnyt mukavien ihmisten kanssa.”

Mikä asia tai onnistuminen on päällimmäisenä mielessäsi Forum Viriumin vuosilta?

”Koen onnistuneeni siinä, että kehittämäni ideat ovat ensin jalostuneet teoiksi ja toiminnaksi Kalasatamassa  ja sitten lähteneet elämään omaa elämäänsä eli skaalautumaan. Paras esimerkki tästä on Kalasatamassa kehitetty nopeiden kokeilujen ohjelmaformaatti, josta tuli todellinen menestystarina suomalaisessa kaupunkikehittämisessä. Laskujeni mukaan yi 100 nopeaa kokeilua on käynnistynyt viimeisen kahden vuoden aikana Suomessa. Kutoskaupunkien lisäksi myös muut kaupungit ovat ottaneet mallimme käyttöön ja jalostaneet sitä sopimaan eri toimialoille. Toinen onnistuminen on lempilapseni Joustotilat-konsepti tilojen joustavaan käyttöön. Demosimme sitä Kalasatamassa ja tilojen avaaminen tuli osaksi Helsingin kaupunkistrategiaa ja etenee myös muissa kutoskaupungeissa. Innovaatiotoiminnassa Viriumin tehtävä onkin olla käynnistäjä – ja kun uudet konseptit ovat riittävän kypsiä valloittamaan maailmaa on aika irtaantua niistä. Nyt on minullekin hyvä hetki lähteä kun näen, että useimmat alullepanemani asiat lentävät omillaan ja kasvavat hyvissä käsissä ehommiksi.”

Onnea matkaan Veera Mustonen!

Kiinnostuitko Forum Viriumista työnantajana? Palkkaamme tälläkin hetkellä 3 projektipäällikköä älyliikenneprojekteihin. Hae työpaikkoja 24.6. mennessä!

Forum Virium Helsinki on Helsingin kaupungin innovaatioyksikkö, joka tekee Helsingistä maailman toimivimman älykaupungin yhteistyössä yritysten, tiedeyhteisön ja kaupunkilaisten kanssa. Tule mukaan kehittämään tulevaisuuden kaupunkiratkaisuja!

Comments are closed.