Metro ja Redi vetävät yrityksiä Kalasatamaan

Teksti: Kirsi Riipinen, kuvat: Laura Oja
Aluperäinen artikkeli julkaistu Uuttahelsinkia.fi-sivustolla.

Paitsi 21 000 helsinkiläiselle, Kalasatamasta tulee koti myös lukuisille yrityksille sekä noin 8 000 kaupunkilaisen työpaikka. Mittavia tiloja ryhdytään rakentamaan esimerkiksi K-ryhmälle, jonka uusi päätoimitalo, K-kampus, nousee Työpajankadulle. Kun se valmistuu vuoden 2019 aikana, Kalasatamassa on 1 700 keskolaisen työpaikka.

Miksi K-ryhmä halusi uuden päätoimitalonsa Kalasatamaan?

– Syitä oli monia, mutta sijainnissa saavutettavuus ratkaisee. Kampuksen on oltava paikalla, jonne pääsee helposti pyörällä, julkisilla liikennevälineillä ja autolla, kertoo projektijohtaja Leif Backman Keskosta.

K-ryhmä tarvitsee uusia tiloja kasvunsa takia. Bisnestä kasvattivat lisää yrityskaupat, joissa Kesko osti Suomen Lähikaupan Siwat ja Valintatalot sekä Onnisen.

– Emme mahdu nykytiloihin. Halusimme keskittää lähes kaikkien toimialojen pääkaupunkiseudun yksiköt yhteen yhteiseen rakennuksen ja lisätä yhteistyötä yli toimialarajojen. Nykyisellään yksiköitä on viidessä eri paikassa.

Keskolle tulee tilaa uuteen rakennukseen vajaan 30 000 neliön verran, ja kellarikerroksessa on noin 200 autopaikan ja 200 pyörän pysäköintilaitos. Lähes koko korttelin täyttävän rakennukset tilat tulevat kuuteen kerrokseen.

Backman on hyvillään, että K-ryhmä pääsee uusiin, juuri keskolaisia varten rakennettaviin tiloihin. Nyt ei tarvitse tehdä kompromisseja vaan rakennus suunnitellaan palvelemaan eri toimialojen tarpeita. Samalla päästään ottamaan huomioon työn muutokset ja digitalisaation mahdollisuudet.

– Tilanne on ainutlaatuinen myös sikäli, että Varma rakennuttaa samalla rakennukseemme lisäosan, jolloin voimme saada sidosryhmiä ja yhteistyökumppaneja saman katon alle.

Hyvä alue myös kulttuuriltaan

K-kampus nousee Keskinäisen työeläkevakuutusyhtiön Varman tontille, ja Varma toimii myös uusien tilojen rakennuttajana.

Benjamin Kalliola, Varman kiinteistökehittäjä, kertoo, että yhtiöt pääsivät yhteiseen sopimukseen uusien toimitilojen rakentamisesta ja sen vuokraamisesta nopeasti. Kesko tarvitsi isoa yhtenäistä tilaa, ja Varma etsi tontille yhtä isoa vuokralaista. Varma oli alkanut suunnitella tontin tulevaisuutta aiempaa pontevammin sen jälkeen, kun SRV ilmoitti Redi-keskuksen rakentamisesta.

– Kalasatamasta on tullut erittäin hyvä ja haluttu alue, myös kulttuurisesti Teurastamoineen ja Flow-festivaaleineen, Kalliola sanoo.

Hän on tyytyväinen kaupungin rakentamisen nykylinjaan. Muuttoliike pääkaupunkiseudulle kiihtyy, ja siihen vastataan rakentamalla tiheitä alueita, joilla on lomittain asuntoja, toimitiloja ja palveluja.

Kuva:

Varman Benjamin Kalliola ja Keskon Leif Backman kehuvat Kalasataman sijaintia. Tänne rakentuvat K-ryhmän uudet toimitilat. Kuva: Laura Oja

Kaikki toimitilat täynnä

Kalasataman sijaintia kehuu myös Lindström Investin toimitusjohtaja Jouni Puhakka. Yhtiöllä on alueella kolme isoa toimitilarakennusta – Lindström Talo, Rantatie Business Park ja Kalasataman Kummeli – joista se vuokraa yrityksille tiloja.

– Kaikki toimitilat ovat tälläkin hetkellä täyteen vuokrattuja, Puhakka kertoo.

Kun esimerkiksi Rantatien Business Park valmistui 2010, kaikki tilat menivät saman tien. Lindström Invest uskoo, että suosio jatkuu tulevaisuudessa. Niinpä se on päättänyt laajentaa Business Parkiaan.

– Teimme päätöksen laajennuksesta saman tien, kun kuulimme Redin tulosta Kalasatamaan.

Rantatien Kasvusta ja Rantatien Loikasta tulee noin 20 000 neliön laajuinen toimistotalo pysäköintitiloineen. Ensi vuoden lopulla valmistuvan Rantatien Kasvun kaikki tilat on jo vuokrattu.

Lindström Investissä on iloittu K-kampuksesta, tuleehan se oman laajennuksen vastapäätä. Mitä elävämpi alue ja mitä paremmat palvelut, sitä enemmän alueesta pidetään.

Sijainnissa ratkaisevaa ovat yhteydet, ja myös Puhakan erityiskiitokset saa metro.

– Muutenkin yhteydet ovat hyvät. Tänne ajaa esimerkiksi lentokentän T2-terminaalista suoraa reittiä.

Mistä sitten johtuu, että teidän toimitilanne täyttyvät saman tien, kun eri puolella pääkaupunkiseutua on tyhjää toimitilaa runsauden pulaksi asti?

Puhakka huomauttaa, että ratkaisevaa on sijainti. Myös talotekniikan on toimittava moitteettomasti ja asiakkaiden kasvavaan vaatimustasoon on kyettävä vastaamaan.

kalasataman-kummeli-jounipuhakka_lauraoja

Kalasatama vetää puoleensa, tietää Lindström Investin Jouni Puhakka. Toimitilat laajentuvat, ja ne on jo etukäteen vuokrattu täyteen. Kuva: Laura Oja

 

 

Comments are closed.