Fiksu Kalasatama -hanke on nyt päättynyt, mutta tulokset näkyvät Kalasatamassa vielä tulevaisuudessakin. Työtä jatkaa Fiksu kaupunki -hanke.
Vuonna 2021 päättynyt Fiksu Kalasatama -hanke osoitti, miten kaupunkia voidaan kehittää ketterästi kokeillen. Se rakensi Kalasatamasta älykkään kaupunkirakentamisen mallialuetta, jossa arki sujuu ja ratkaisut tukevat ilmastotavoitteita. Älykkään kaupunkikehityksen visio Kalasatamassa oli tunti lisää aikaa päivään.
Hankkeen onnistumisen kannalta oli olennaista, että eri osapuolten yhteistyö toimii ja kokeilut toteutetaan aidossa kaupunkiympäristössä. Hanke toikin yhteen kaupungin toimialat, yritykset, alueen asukkaat ja tutkijat. Hankkeen aikana Fiksu Kalasatama toteutta 21 kokeilua. Siihen liittyvissä projekteissa ja hankkeissa toteutettiin lisäksi 48 kokeilua ja yrityspilottia, joiden teemat, kuten jakamistalous ja vihreä infrastruktuuri, näkyvät Helsingin kehitystyössä jatkossakin.
Kalasatamassa on vieraillut tuhansia kaupunkikehittäjiä ja kansainvälinen media on tehnyt Kalasatamaa tunnetuksi. Viimeisimpänä The New York Times nosti Fiksu Kalasatama -hankkeen visiota ja työtä osana aluetta käsitellyttä reportaasiaan. Vuonna 2020 Smart City Index nosti Helsingin maailman toiseksi parhaaksi älykaupungiksi mainiten erityisesti Kalasataman alueen.
Parhaat opit ovat jatkossa käytössä Fiksu kaupunki – Helsinki Innovation Districts -hankkeessa, joka vie Fiksu Kalasatama -hankkeen menetelmiä ja oivalluksia Pasilaan sekä kaupunkiuudistusalueille Mellunkylään, Malmille ja Malminkartano-Kannelmäkeen.
Hankkeen tuloksia kiteyttää julkaisu Fiksu Kalasatama – Kokeilujen kaupunginosa. Hankkeen aikana koottuja ja kehitettyjä menetelmiä kokoaa kaupunkikehittäjien käyttöön tarkoitettu Tools for Urban Innovators.