Fiksut tilat -kävelykierroksella runsas osanotto

Fiksu Kalasatama oli mukana Helsinki Design Weekillä ja järjesti aurinkoisena maanantai-iltana 5.9. Fiksut tilat -kävelykierroksen Kalasatamassa. Kävelylle innostui yli 30 muotoilusta kiinnostunutta osallistujaa. Teemana oli joustava tilojen käyttö ja niiden käyttäjälähtöinen muotoilu. Samalla tutustuttiin myös alueen älykkäisiiin ratkaisuihin, kuten Kalasataman luokkahuoneettomaan kouluun, älyroskiksiin, älykkäisiin energiaverkkoihin sekä niiden mahdollistamiin kotiautomaatioratkaisuihin.

img_5685

Yhteistilat ketterästi käyttöön

Kävely starttasi Kalasataman uudelta koululta Polariksenkadulta ja kiersi Sörnäistenniemen kortteleissa. Kierroksen aikana kuultiin alueella toimivasta Joustotilat-hankkeesta ja tutustuttiin palveluun liittyneisiin yhteistiloihin. Kalasatamassa kokeillaan alueen kaikkien vajaakäyttöisten tilojen tuomista Flextila-palveluun, josta niitä voi varata lyhyeksikin aikaa nopeasti ja näppärästi. Kerhotilat, kattosaunat, vapaat liiketilat, autopaikat ja jopa pyykkikoneet voivat tulevaisuudessa olla joustotiloja ja käytettävissä koko naapuruston kesken joko ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan. Kävelyllä kurkistettiin myös alueen uusimpaan joustotilaan, joka sijaitsee HOAS:in talossa. Asukkaat ovat sisustaneet yhteisen kerhotilan viihtyisäksi työ- ja neuvottelutilaksi.

img_5688

Samalla kun alueen tiloja avautuu naapuruston käyttöön, täytyy tilan tarjoajan miettiä tilansa houkuttelevuutta. Esimerkiksi taloyhtiöiden kerhotilojen käyttöä ja sisustusta ei useinkaan ole  kunnolla mietitty, koska tiloilla ei ole yhtä selkeää käyttötarvetta. Tällöin kerhotiloista voi usein tulla tylsiä tai kliinisiä.

Ajatus erikoistumisesta innosti myös Fiksut tilat -kävelykierroksen osallistujia: erityisesti pienet kerhohuoneet voisivat hyötyä selkeästä omasta identiteetistä. Vaikka monitoimitiloille onkin ilmeinen tarve, tällainen käyttötapa soveltuu erityisesti suuremmille tiloille. Sen sijaan kerhohuoneiden vieminen kohti tiettyä käyttötarkoitusta voisi tehdä niistä houkuttelevampia. Voisiko pienestä tilasta  loihtia esimerkiksi minikokoisen elokuvateatterin, verstaan tai peliluolan?  

Yhteistä ideointia

Osallistujille jaettiin lopuksi pieni eläytymistehtävä, jonka avulla tutustuttiin Setlementtiasunnot Oy:n omistamaan Capellan kansalaistilaan ja mietittiin tilan toimivuutta esimerkiksi joogatunnin tai pop-up kahvilan toteuttamiseen. Tehtävän kautta päästiin myös pohtimaan, millaiset yhteistilat ovat toimivia ja viihtyisiä. Perusasioiden, kuten toimivan nettiyhteyden ja wc-tilojen, lisäksi keskusteluissa nousivat esille tilojen persoonallisuus ja houkuttelevuus. Keskusteluissa tuotiin myös esiin erityisesti katutason tilojen mahdollisuus levittyä ulos, mikä elävöittää kaupunkia ja katuja sekä viestii ohikulkijoille tilan olemassaolosta.

Työpajassa syntyneet tilan kehitysehdotukset on välitetty myös Capellan Kansalaistilan omistavalle Setlementtiasunnot Oy:lle, jonka palvelumuotoilija kehittää tilakonseptia edelleen.

 

Comments are closed.