Haussa hyvinvointia parantavia lähipalveluita Fiksuun Kalasatamaan

Videopaivakirja_kuva3-1038x576

Kalasatamasta rakentuu Helsingin älykkäin kaupunginosa. Fiksun Kalasataman käynnistämät nopeat kokeilut testaavat uudenlaisia palveluita asukkaiden kanssa. Alueella on jo käynnissä ensimmäiset, asukkaiden arkea helpottavat kokeilut. Niiden jatkoksi etsitään nyt hyvinvointia lisääviä lähipalveluita yhteistyössä Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston kanssa.

Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelma ostaa pieniä, ketteriä kokeiluja, jotka tuovat älykkäitä lähipalveluita kaupunkilaisten käyttöön. Palveluita testataan Kalasatamassa tai sen lähialueilla. Nyt haussa on älykkäitä hyvinvointi- ja terveyskokeiluja.

“Etsimme innovatiivisia lähipalveluita, jotka täydentävät kaupungin tarjontaa ja auttavat kaupunkilaisia pärjäämään arjessa. Käytännössä ratkaisujen tulisi parantaa esimerkiksi palveluiden saatavuutta tai kattavuutta, helpottaa asiointia tai laajentaa nykyistä palvelutarjontaa. Kokeiluista haluamme oppia, miten uudenlaisia sujuvia palveluita voisi rakentaa tulevaisuuden terveys- ja hyvinvointikeskukseen”, kertoo ylilääkäri Lars Rosengren Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirastosta.

Kalasatamaan avataan vuonna 2018 terveys- ja hyvinvointikeskus, joka tulee olemaan valtava kokonaisuus niin asiakaskunnaltaan kuin fyysiseltä pinta-alaltaankin (18 000m2). Keskuksen tiloja ja palvelutarjontaa suunnitellaan ja kehitetään parhaillaan.

Kalasatamassa saman katon alle tullaan keskittämään useita erilaisia palveluita. Taustalla ei ole vain palveluiden tehostaminen, vaan tarve myös vastata asiakkaiden vaihteleviin tarpeisiin nykyistä paremmin ja yksilöllisemmin. Lääkärien vastaanoton ja muiden terveysasemapalvelujen lisäksi tarjotaan esimerkiksi psykiatria- ja päihdepalveluja, nuorten ja aikuisten sosiaalipalveluja, kuntoutusta sekä maahanmuuttajien kotoutumista tukevia palveluita. Asiakkaille asiointi halutaan tehdä mahdollisimman helpoksi, sujuvaksi ja saumattomaksi.

”Vaikka etäisyydet Helsingissä ovatkin lyhyet, toivovat asiakkaat palveluita mahdollisimman lähelle, esimerkiksi omaan kotiin tai kortteliin. Voi olla, että tähän tarpeeseen fiksuin vastaus ei välttämättä ole lääkäreiden videoneuvottelut potilaiden kanssa. Ne eivät todennäköisesti lisää palvelujen saatavuutta, tuottavuutta ja vaikuttavuutta yhtään sen enempää, kun samat niukat lääkäriresurssit ovat käytössä. Nyt haetaan uusia innovatiivisia lähipalvelukokeiluja, jotka helpottavat arjessa pärjäämistä ja tuottavat hyvinvointia”, Rosengren toteaa.

Ketterää palvelukehitystä Kalasatamassa

Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelma ostaa pieniä kokeiluja (1000–8000 euroa) kaupunginosan palvelukehitykseen. Tavoitteena on kiihdyttää hyvien konseptien kehittymistä palveluiksi sekä uudeksi liiketoiminnaksi. Kokeilut toteutetaan ketterästi ja nopeasti, tavoitteena on myös oppia tekemisen kautta.

Kalasatamassa on käynnissä tänä keväänä ensimmäiset nopeat kokeilut, jotka liittyvät älykkääseen liikkumiseen, jätehuollon tehostamiseen, ruokahävikin vähentämiseen sekä paikallisten palveluiden yhteiskehittämiseen. Kokeilut valittiin syksyllä 2015 yli 50 tarjouksen joukosta.

“Kalasatamassa lähtökohtana on arjen sujuvuus, jota älykkäät palvelut tukevat. Nopeiden kokeilujen ohjelmassa haemme ketteriä ja käyttäjälähtöisiä palveluita, joilla on jokin digitaalinen ulottuvuus, kaupallista potentiaalia sekä mahdollisuuksia skaalautua käyttöön myös muualla”, kertoo nopeita kokeiluja Fiksussa Kalasatamassa vetävä Kaisa Spilling.

Nopeiden kokeilujen ohjelman 2. kierroksen aikataulu

Tarjousten deadline oli 30.4.2016. Hakuaikaan mennessä jätettiin yhteensä 38kpl.
Kokeiluja valitaan mukaan 2–3.
Valinnat tehdään 31.5.2016 mennessä.
Kokeilut toteutetaan Kalasatamassa tai lähialueilla syksyllä 2016.

Tutustu 14.3. pidetyn infotilaisuuden materiaaleihin:
Fiksu Kalasatama kokeilualustana ja nopeiden kokeilujen ohjelma – Veera Mustonen ja Kaisa Spilling, Forum Virium Helsinki
Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuvat – Johtava ylilääkäri Lars Rosengren, Helsingin kaupunki

Lisätietoja:
Kaisa Spilling
Forum Virium Helsinki
+358 40 744 8831
kaisa.spilling(at)forumvirium.fi

Lars Rosengren
Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto
lars.rosengren(at)hel.fi

Fiksu Kalasatama Kalasatama rakennetaan Helsingin ydinkeskustan kupeeseen meren rannalle, hyvien liikenneyhteyksien ympärille. 2030-luvulla Kalasatamassa on 21 000 asukasta ja 8 000 työpaikkaa. Kaupunginosaa kiertää tulevaisuudessa pitkä rantareitti. Alue rakentuu älykkääksi kaupunginosaksi.

www.fiksukalasatama.fi / @fiksukalasatama / #fiksukalasatama

Comments are closed.