Istutustöitä ja perhosia – Kalasataman sadepuutarha

Osana kevään nopeiden kokeilujen sarjaa Innogreenin sadepuutarha nousee hurjaa vauhtia Helsingin Kalasataman koululle. Miten sadepuutarha toimii ja miksi se on erityisen toimiva ratkaisu kaupunkiolosuhteissa?

LAJIEN RUNSAUTTA JA PERHOSIA – MONIMUOTOISEMPAA KAUPUNKILUONTOA

Kalasataman Sadepuutarhan rakenne on jo valmis, ja kasveja istutetaan par’aikaa. Kalasataman peruskoulun oppilaat ovat olleet mukana istutustöissä ja oppineet samalla kasveista, puutarhanhoidosta ja sadevedenkierrosta. ”Omaan elämääni projekti on jo nyt vaikuttanut siten, että olen oppinut enemmän perhosista kuin ikinä olisin uskonut!”, nauraa puutarhavelhomme ja yksi projektin vastaavista asiantuntijoista Mats Wikström.

Biodiversiteetin lisääminen kuuluukin hankkeeseen kiinteästi. On ideoitu, että kävijät, asukkaat ja koululaiset dokumentoisivat puhelimillaan monimuotoista luontoa, etenkin perhosia, joita keidas houkuttelee. ”Perhosyhdistys ja kasvinsuojeluseura tarjoavat laajaa asiantuntemustaan projektin käyttöön, ja minäkin olen saanut siitä osani”, Mats hymyilee. Me puolestamme dokumentoimme sadepuutarhan rakennusta tiistaina 30.5. Facebook-livelähetyksen muodossa. Katso video Facebookista

HULEVESIJÄRJESTELMÄ, VAIVATON PUUTARHARATKAISU JA EKOTEKO

Kalasataman alueesta huomattava osa on päällystetty asfaltilla. Tämä tarkoittaa, että sadevesi on tähän asti päätynyt käytännössä pelkästään viemäriverkostoon. Sadepuutarhan ansiosta sadevettä pystytään myös hyödyntämään. Sadevesi ohjataan katolta rännien kautta sadepuutarhan järjestelmään, jossa kasvit voivat käyttää sadevettä hyödyksi kuivanakin aikana.

Sadepuutarhan kasvit imeyttävät sadevettä sitoen itseensä haitallisia kemikaaleja, jotka muuten päätyisivät pohjaveteen. Vettä imeytyy myös altaiden rakenteen läpi hitaasti suodattuen. Sadepuutarha vähentää viemärien kuormitusta ja säästää kasvien kasteluveden. Lisäksi sen luonnollisuus säästää myös puutarhurin aikaa, vaivaa ja hermoja: sadepuutarha on erittäin pienen vaivan piharatkaisu. Prezi-esitys havainnollistaa sadepuutarhan mekanismia lisää.

Kaupunkilaiset pääsivät ihastelemaan puutarhaa Koe Kalasatama -tapahtumassa Helsinki-päivänä 12.6.

InnoGreen haluaa jalostaa kaupunkikeitaan rakenteita ja löytää uusia keinoja tuoda vihreyttä paikkoihin missä sitä ei vielä ole. ”Visiomme tulevaisuuden kaupungista on tila, jossa luonto, rakenteet ja ihminen ovat yhä tiiviimmässä yhteydessä toisiinsa ja ulkotilan ja sisätilan välinen raja hämärtyy”, Mats tähdentää. ”Haluamme nostaa ihmisten tietoisuutta vesikierron tärkeydestä ja löytää uusia yhteistyökumppaneita, joiden kanssa toteuttaa tätä yhteistä visiota vihreästä tulevaisuudesta.”

 Voit seurata projektin etenemistä Innogreenin blogissa pitkin kevättä ja kesää 2017.

Comments are closed.