Kaupunkilaiset kokivat Kalasataman Helsinki-päivänä

Fiksu Kalasatama avautui yleisölle Helsinki-päivänä 12.6. Kalasataman koululla. Tapahtuma veti mukaan satapäisen joukon aktiivisia kaupunkilaisia ja puolen sataa asiantuntijaa rankasta sateesta huolimatta.

InnoGreenin viherseinä pääsi rankkasateessa tositestiin

Koe Kalasatama -tapahtuma avasi älykaupunkikehitystä niin asukkaille kuin asiantuntijayleisöllekin osana Helsinki-päivän ohjelmaa. Kuinka uudet teknologiat parhaiten palvelevat hyvää arkea ja kestävää kehitystä? Minkälaisia kokeiluja alueella on toteutettu puolentoista vuoden aikana?

Kalasataman koulun liikuntasali kokosi Tulevaisuuden Kalasatama -tilaisuuteen asukkaita, kaupunkikehittäjiä, yrittäjiä ja tutkijoita. Fiksussa Kalasatamassa yli 150 organisaatiota on jatkuvasti mukana pohtimassa tulevaisuuden ratkaisuja. Alueen 3000.sta asukkaasta 800 on osallistunut erilaisiin pilotteihin ja kokeiluihin, joko yhteiskehittäjinä, kokeilijoina tai omien projektien vetäjinä.

Tilaisuuden alussa Firan Tero Vanhanen kertoi yleisölle urbaaneista unelmistaan

Tapahtuman alkuun kuultiin Firan Tero Vanhasen visioita ja urbaaneja unelmia tulevaisuuden asumiseen liittyen: tulevaisuudessa suunnittelijan auktoriteettiasema murtuu ja yhä paremmat digitaaliset työkalut mahdollistavat todellisen yhteiskehittämisen tilan käyttäjien kanssa. Paneelikeskustelussa katsottiin kristallipalloon ja pohdittiin miltä arki näyttää kahdenkymmenen vuoden päästä. Hiljaisia signaaleja kaupunkielämän murrokseen tulkitsivat Tuuli Kaskinen Demos Helsingiltä, kaupunkiaktiivi Arto Sivonen Måndagilta, Minna Näsman Heleniltä, robotisaation suunnannäyttäjä Tero Vuorenmaa Robots Expert -kiihdyttämöstä sekä Heikki Mäntymäki, Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

Ajan ja paikan merkitys vähenee ja palvelullistuminen etenee vauhdilla, arvioivat panelistit

Ajan ja paikan merkitys vähenee ja palvelullistuminen kiihtyy entisestään, keskustelijat näkivät. Minna Näsman nosti esille 3D:n – digitaalisuuden, desentralisaation sekä dekarbonisaation, jotka muuttavat niin toimintatapoja kuin rakentamista sekä uudistavat kuluttajien roolia. Tuuli Kaskinen kiitteli Kalasataman partiolaisten tarjoiluja ja kysyi, miten tällaista saataisiin lisää? Erilaisten lähialueen toimijoiden osaaminen on tulevaisuudessa toivottavasti yhä helpommin tuotavissa toistensa käyttöön.

kokeiluradalla pääsi jututtamaan Kalasataman kokeilijoita

Kalasatamassa on lupa kokeilla! Anssi Tuulenmäki johdatti yleisön kokeilujen saloihin ja kevään ilmastopositiiviset kokeilut kertoivat kokemuksiaan The Natural Interestin Kotihiilessä asukkaat pääsivät mittaamaan hiilijalanjälkeään. Witrafi on tuonut markkinoille uuden jakamistalouden Rent-A-Park –palvelun, joka on kuin pysäköinnin Airbnb. Parkkisähkön sähköautojen latauspalvelua on kokeiltu tiiviisti taloyhtiöiden kanssa. Aurinkosähkön houkuttelevuutta taloyhtiöille kokeili Elwedo visualisoimalla kulutus-  ja aurinkosähköntuotantodataa. Koulun pihalle on noussut Innogreenin viherseinä, Kaupunkikeidas. Kalasataman peruskoulun oppilaat ovat olleet mukana istuttamassa ja oppineet samalla kasveista, puutarhanhoidosta ja sadeveden kierrosta.

perheen pienimmät pääsivät rakentamaan tornitaloja arkkitehtuurikoulu Arkin opastuksella

Kokeiluihin pääsi tutustumaan tarkemmin myös kokeiluradalla. Kaupunkilaisia houkuttelivat sadepäivänä myös Arkkitehtuurikoulu Arkin työpaja, jossa rakentui vehreää kaupunkiympäristöä ja tornitalot. Myös Suomen ensimmäinen “twiittaava yrttipuutarha” kiinnosti yleisöä, ja Forum Virium Helsingin “Hacklab” Vekotinverstaan ja ympäristötaideprojekti Kohtaamiskeitaan pitämää sensorityöpajaa seurasi paikan päällä myös YLEX.

Suvilahdessa SRV:n Living labissä tutustuttiin tornitaloasumiseen. Iltapäivän päätteeksi Reunion Big Band säesti sateen ropinaa Suvilahden Tiivistämön lämpiössä.

Lämmin kiitos kaikille Helsinki-päivää kanssamme viettäneille!

sadepäivän kirkastavat puhallukset Tiivistämöllä tarjoili Reunionin Big Band

Koe Kalasatama -tapahtuman järjestämiseen osallistuivat kokeiluradan toimijoiden lisäksi: SRV, Fira, Kalasataman koulu ja Helsingin kaupunki. 

 

Lisätietoja:

info(at)fiksukalasatama.fi

Comments are closed.