Miten digitaaliset ratkaisut lisäävät hyvinvointia sosiaali- ja terveysalalla? Millaisia ovat uudenlaiset senioritalot? Mikä on ruoka-annoksen hiilijalanjälki? Muun muassa näitä aiheita käsiteltiin, kun vuoden ensimmäinen Fiksun Kalasataman kehittäjien klubi esitteli yleisölle ajankohtaisia projekteja, joissa kaupunki, yritykset ja muut toimijat kehittävät ja kokeilevat yhdessä uusia palveluja osaksi kaupunkilaisten sujuvaa arkea.
Kalasataman kaupunginosa kehittyy ja uusia kortteleita ja taloja nousee kovaa vauhtia. Tuula Paalimäki Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiöstä avasi tilaisuuden puheosuuden kertomalla taiteilijoiden ja muotoilijoiden yhteiseksi asuintaloksi rakentuvasta Ars Longasta, jonka senioriasukkaat pääsevät luomaan uutta yhteisöllisyyttä monisukupolvisen Viehe-korttelin asukkaiden kanssa. Ars Longan suunnittelussa on kiinnitetty huomiota erityisesti esteettömyyteen sekä monipuolisiin yhteistiloihin, jotka kannustavat asukkaita kohtaamisiin ja yhdessä tekemiseen. Korttelia rakennetaan yhteistyössä NAL-asuntojen ja Setlementtiasuntojen kanssa. Yhteisöllinen asuminen herätti paljon kiinnostusta ja keskustelua yleisössä, josta löytyikin useita samankaltaisten asukkaita niin Kalasatamasta kuin Jätkäsaarestakin. Kalasatamaan on aiemmin valmistunut esimerkiksi yhteisöllinen senioritalo Kotisatama, ja vastikään asukkaat on saanut myös Sompasaaren Sumppi.
Hiilineutraaliutta ravintola-alalle ja ruokapalveluihin
Kauppakeskus REDIstä on tulossa uusi kalasatamalainen kokeilualusta, kun Mission Zero Foodprint -hanke käynnistää yhteistyön ravintolatoimijoiden kanssa hiilineutraalimpien ruokapalveluiden kehittämiseksi. Projektipäällikkö Kaisa Spilling Forum Virium Helsingistä kertoi Kehittäjien klubissa hankkeen tavoitteesta luoda mittareita, joilla voidaan edistää pienten ravintolayrittäjien hiilineutraaliutta sekä tukea kuluttajia tekemään vastuullisempia valintoja päivittäisessä elämässä. Hankkeen aloitustapahtuma järjestetään helmikuussa ja pilotit pääkaupunkiseudulla ajoittuvat syksystä 2020 kevääseen 2021.
Asiakaskokemus paremmaksi terveys- ja hyvinvointikeskuksessa nopeilla kokeiluilla
Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa on käynnistetty nopeiden kokeilujen ohjelma parantamaan sen asiakaskokemusta ja palvelujen löydettävyyttä. Proxim.io:n Kalle Kaitala esitteli yrityksen kehittämää sisäkarttasovellusta, joka auttaa käyttäjiä navigoimaan terveys- ja hyvinvointikeskuksen tiloissa paremmin. Kartta on kokeiltavissa osoitteessa https://maps.proximi.io/kalasatama. Toisen kokeiluohjelmassa mukana olevan yrityksen, Radical Rabbitin Olli Tähtiseltä ja Iiro Ristolalta puolestaan kuultiin esitys virtuaalisesta asiakaspalvelija Annista. Anni on senioreille suunnattu helppokäyttöinen, puheentunnistuksella toimiva videopohjainen opas, joka auttaa asiakkaita löytämään sujuvammin oikeaan paikkaan.
Terveys- ja hyvinvointikokeiluja Helsingissä
Kalasataman kokeilujen lisäksi Kehittäjien klubissa päästiin kurkistamaan, millaisia hyvinvointikokeiluja on käynnissä muualla Helsingissä. Co-created Health and Wellbeing -hankkeen projektipäällikkö Peeter Lange Forum Virium Helsingistä kertoi muun muassa tekoälyn hyödyntämisestä niin kotihoidossa kuin palvelutaloympäristössäkin, minkä lisäksi OiOi Collectiven Sami Kämpiltä kuultiin esitys Kustaankartanon seniorikeskuksessa pilotoitavasta aistihuoneesta. OiOin interaktiivinen videoseinä tarjoaa aistielämyksiä senioritalon asukkaille ja sen odotetaan rauhoittavan ja jopa vähentävän muistisairaiden asiakkaiden tarvitseman lääkityksen määrää.
Tilaisuus päättyi GIM Roboticsin Aarne Halmeen esitykseen yrityksen kehittämästä opasrobotista, joka opaskoiraan verrattuna tarjoaa näkövammaisille uusia mahdollisuuksia itsenäiseen ja vaivattomampaan liikkumiseen kaupunkiympäristössä. Nykyaikaisilla sensoreilla varustettua opasrobottia on kehitetty yhdessä Näkövammaisten liiton kanssa ja sen edistymistä voi seurata osoitteessa https://roboguide.org/
Vuonna 2020 Fiksu Kalasatama -hanke järjestää vielä kaksi Kehittäjien klubia, joista pysyt kuulolla liittymällä uutiskirjeemme tilaajaksi ja seuraamalla meitä Facebookissa ja Twitterissä.
Tilaisuuden esitysmateriaaleihin pääset tutustumaan täällä.