Sujuvaa arkea ja fiksuja valintoja – Kalasatama esittelee vierailijoille älykästä tulevaisuuden kaupunginosaa

Mikä on älykaupunki ja mitä sillä tarkoitetaan Helsingissä? Miten älykaupungilla tuetaan ilmastotavoitteita? Kalasataman kaupunkikierroksilla vierailijat tutustuvat tulevaisuuden kaupunkiratkaisuihin ja fiksuun arkeen.

Kalasatamaan tutustuu satoja innovaatiomatkailijoita vuosittain.

Helsingin smart city -kaupunginosaan Kalasatamaan tutustuu vuosittain satoja innovaatiomatkailijoita, joille alueen älykkääseen kehitykseen perehtyneet oppaat pitävät tutustumiskierroksia. 

Kalasatamassa äskettäin vieraillut Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs -yhdistys tarttui tilaisuuteen, kun heille tuttu Helsinki-opas Heidi Johansson ehdotti reittiä.  

“Kaupunkien uudet tavat kohdata arkisia haasteita ympäristöystävällisesti on ajankohtainen aihe. Paras tapa oppia uutta on nähdä esimerkit paikan päällä. Teema oli tuttu monille osallistujille mutta ei itse nimi smart city. Itselleni oli uutta, että siihen sisältyy myös arkkitehtuuria ja ilmastonmuutoksen torjumista”, kertoo Fredrika Biström, Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäsin koordinaattori.

Ilmastoystävälliset kaupunkiratkaisut kiinnostavat

Kalasatamassa vierailevat ryhmät kiertävät yleensä oppaan kanssa aluetta kävellen tai tilausajobussin kyydissä. Svenska Kvinnoförbundetin kierros sisälsi muun muassa tulevaisuuden energiaratkaisuja ja katsauksen alueen kokeiluihin. 

“Meille esiteltiin Sörnäisissä sijaitsevat aurinkopaneelit, josta siirryimme Kalasatamaan. Oppaamme kertoi meille muun muassa Sompasaunasta ja alueen yhteisöllisyydestä. Lisäksi meille esiteltiin kaikkien varattavissa olevat joustotilat ja ikkunat, jotka tallentavat auringon lämpöä sekä miten hammaslääkäripelkoa on hillitty vr-lasien avulla”, Biström kertoo.

Kalasatamasta siirryttiin Jätkäsaareen, jossa tutustuttiin muun muassa moderniin puurakentamiseen, interaktiivisiin liikennemerkkeihin ja jätejärjestelmään. Kierroksen viimeinen etappi oli Lapinlahden sairaalassa sijaitseva Loop-ravintola, missä ryhmä nautti hävikkiruoasta valmistetuista annoksista sekä olutta, joka oli valmistettu kuivuneesta ruisleivästä.

Robottibussi kalasatamassa

Kierroksella sivuttiin myös Forum Virium Helsingin sekä Fiksu Kalasatama -hankkeen roolia älykkään kaupungin kehittämisessä. 

“Kierros herätti monia ajatuksia omasta lähiympäristöstä suhteessa maapallomme tulevaisuuteen. Arkkitehtuurilla ja ympäristön suunnittelulla voi tehdä vaikka mitä. Pelkäsin että uusi tekniikka rajoittaa ihmisten mahdollisuuksia toimia ja vaikuttaa. Oli kiinnostavaa nähdä että smart city -ajattelutapa on hyvin arkinen. Tekniikalla voi vastata inhimillisiin tarpeisiin, luoda hyvää tunnelmaa ja tuoda ihmiset yhteen. Ei ole pakko hankkia lisää kalliita hifilaitteita ja ladata lisää sovelluksia. Smart city ratkaisee arkisia ongelmia ja tyydyttää monia tarpeita, eikä luo uusia ongelmia ja tarpeita.”

Smart city -vierailu herätti innostusta aiheeseen kierroksen jälkeenkin.

“Vierailuun osallistui myös ryhmä järjestöstä FDUV joka on on Suomessa asuvien ruotsinkielisten kehitysvammaisten henkilöiden etujärjestö. He jatkavat aiheen käsittelyä rakentamalla taidepajassa oman miniatyyri Smart cityn!” 

Teksti: Juha Jäppinen
Valokuvat: Helsinki Marketing / Riku Pihlanto, Jussi Helsten

Comments are closed.