Nopeiden kokeilujen ohjelmaan huikeat 34 tarjousta

Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelman viimeisin tarjouskierros houkutteli peräti 34 tarjousta ilmastopositiivisista kokeiluista. Kiitos kaikille tarjouksen jättäneille! Mukaan valitut kokeilut julkistetaan tammikuun loppuun mennessä, käynnistetään ripeästi ja toteutetaan kevään aikana.

Teemoista tarjouksissa nousi esiin mm. liikkuminen, pysäköinti, hiilijalanjäljen vähentäminen ja osallistaminen. Parhaillaan käynnissä on tarjousten arviointi. Valinnat ilmoitetaan 31.1. mennessä ja kokeilut käynnistetään saman tien. Kokeilukierros toteutetaan yhteistyössä pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiön kanssa.

Kalasatamassa jo kokeiltu

Nyt käynnistyvä Nopeiden kokeilujen ohjelman kokeilukierros on kolmas laatuaan. Viimeisimmät kokeilut, Kuntokaverit ja Auntie käynnistyivät viime syksynä ja ovat kehittäneet uusia ratkaisuja parantamaan kaupunkilaisten fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Kalasataman ensimmäiset kokeilut puolestaan liittyivät älykkääseen liikkumiseen, ruokahävikin vähentämiseen, jätehuollon tehostamiseen ja paikallisten palveluiden yhteiskehittämiseen.

“Kokeilijat kertovat ohjelman nopeuttaneen tuntuvasti palvelukehitystä. Opit ovat levinneet myös laajemmin, kun mukana on ollut kaupungin yksiköitä, yrityksiä ja muuta verkostoa. Jatkossa kiinnitämme vielä enemmän huomiota ketteryyteen: kokeilun aikanakin kannustetaan etenemiseen pienin kokeilusprintein”, toteaa Nopeiden kokeilujen ohjelmaa vetävä Kaisa Spilling Forum Virium Helsingistä.

Nopeissa kokeiluissa keskitytään ratkaisemaan urbaanin arjen haasteita kolmessa eri teemassa: resurssiviisaat energiaratkaisut; uudenlaiset kaupunkitilat, tilojen käyttö ja yhteisöllisyys sekä digitaaliset terveys- ja hyvinvointipalvelut. Teemat vaihtelevat kierroksittain.

Tähän mennessä kokeilutarjouksia on jätetty yli 130 kappaletta. Kokeilijoita on ollut kuusi Kalasatamassa ja kolme Ilmastokadulla. Yhteistyötä on tehty 10 kaupungin yksikön, 30 yrityksen kanssa. Käyttäjien määrä on ollut yli 300.

Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelma ostaa pieniä (1000-8000e) kokeiluja, jotka tuovat innovatiivisia palveluja kaupunkilaisten käyttöön. Vuosina 2016–2017 kokeiluja ostetaan kaikkiaan 15–20 nopeaa kokeilua kirittämään fiksujen urbaanien palveluiden leviämistä. Kokeilut kiihdyttävät hyvien ideoiden kehittymistä palveluinnovaatioiksi. Ratkaisuja kehitetään ja testataan yhdessä asukkaiden kanssa. http://fiksukalasatama.fi/nopeat-kokeilut/

Comments are closed.