Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelmaan valittu Foller vähentää reaaliaikaisen hinnoittelun ja viestinnän avulla ruoan hävikkiä sen koko elinkaaren ajan. Keväällä 2016 palvelua kokeillaan Kalasataman kodeissa, kun Foller muistuttaa asukkaita kotona olevasta vanhenevasta ruoasta. Palvelu kannustaa vanhentuvien ruokien monipuoliseen käyttöön vaikuttaen samalla koko perheen ruoan kulutukseen.
Ruoan hävikki on valtava maailmanlaajuinen ongelma, jopa kolmannes kaikesta tuotetusta ruuasta menee hukkaan. Foller on palvelu, joka vähentää roskiin menevän ruoan määrää tehostamalla elintarvikkeiden myyntiä ja käyttöä. Kauppiaat ja myyjät voivat Follerin avulla vaikuttaa ruoan hinnoitteluun ja markkinointiin reaaliaikaisesti – halutessaan myös täysin automaattisesti. Palvelu pohjautuu sensoreihin, IoT-teknologiaan ja sähköisiin tunnisteisiin kuten esimerkiksi RFID. Kun tuotteet saadaan myytyä tehokkaammin tuoreina, ruokahävikki vähenee.
Nopeiden kokeilujen ohjelmassa Foller testaa ja kehittää palveluaan kotitalouksien kanssa. Palvelu muistuttaa kalasatamalaisia jääkaapissa olevien ruokien vanhentumisesta, tarjoaa ostosvinkkejä sekä suosituksia käytöstä Parasta ennen -päivämäärän jälkeen. Lisäksi asukasta rohkaistaan jakamaan ylijäävä ruoka esim. naapuruston kanssa, mieluummin kuin heittämään pois ja ostamaan lisää.
”Testaamme Foller-palvelun käytettävyyttä ja toiminnallisuutta. Lisäksi selvitämme, kuinka paljon palvelu voisi säästää rahaa ja vähentää jätteitä ruoka-aineiden tehokkaamman käytön ansiosta, niin kotona kuin koko alueellakin. Kokeilun tulokset vaikuttavat suoraan palvelun ja liiketoiminnan kehittämiseen”, kertoo Follerin perustaja Tomi Kankainen.
Muistutukset tulevat mobiilisovelluksen ja sosiaalisen median (Twitter, Facebook) kautta. Käyttäjien jääkaappien lämpötilaa, kosteutta ja valoisuutta seurataan TreLabin valmistamilla antureilla.
Folleria kehittävät yhdessä kolme yritystä: palvelukehitystoimisto LINK Design & Development sekä ohjelmistoyritykset TreLab ja Streamr. Foller syntyi LINK Designin päätettyä osallistumisesta Elisan IoT Innovation Challenge -kilpailuun kesällä 2015. Sen jälkeen ideaa on viety nopeasti ja määrätietoisesti eteenpäin. Foller onkin hyvä esimerkki ketterästä kehittämisestä: tiimi pyrkii viemään palvelunsa mahdollisimman pian kokeiltavaksi oikeaan toimintaympäristöön.
Marraskuussa 2015 Foller nappasi Innovation Challenge -kilpailun voiton Slushissa. Kisassa kannustetaan luomaan uudenlaista liiketoimintaa esineiden internetiä (IoT) hyödyntämällä. Saman syksyn aikana palvelun toimivuutta testattiin Sis. Delin myymälöissä. Seuraavaksi vuorossa on palvelun kehittäminen kotitalouksien käyttöön.
Follerin kokeilu toteutetaan Kalasatamassa alkuvuonna 2016. Palvelu tarjotaan asukkaiden käyttöön noin kuukauden ajaksi. Fiksu Kalasatama -hanke auttaa kokeilujen käynnistämisessä ja alueen asukkaiden tavoittamisessa.
Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelma hankkii pieniä kokeiluja, jotka tuovat innovatiivisia palveluja kaupunkilaisten käyttöön. Ensimmäiset valitut kokeilut toteutetaan Kalasatamassa keväällä 2016. Seuraava kierros avataan liittyen hyvinvointi- ja terveyspalveluihin. http://fiksukalasatama.fi/rakennuspalikat/nopeat-kokeilut