Teurastamo on Helsingin ruokakulttuurin sydän ja kaupunkilaisten oma olohuone itäisessä kantakaupungissa Kalasataman kainalossa. Teurastamolla on oma tunnelmansa: se on rohkea, toiminnallinen, keskeneräinen ja höystetty tekemisen meiningillä.
Teurastamo toimii Fiksun Kalasataman yhteiskehitysalustana. Alueella voidaan toteuttaa erilaisia kokeiluja, projekteja ja tapahtumia yhteistyössä eri toimijoiden kesken.
Teurastamon alueelta löytyy Helmi Liiketalousopiston Pop UP Tehdas, Helsinki Distilling Company, B-Side Bar, B-Smokery, Jädelino, Kellohalli, Teurastamon Portti, Ho’s Food, Vaelsa Pasta Factory, Radio Helsinki, Helsingin Kahvipaahtimo sekä Flavour Studio. Pihapiirissä pyöritetään myös kaupunkiviljelmää ja alueelta löytyy esimerkiksi kaikkien kaupunkilaisten vapaasti käytettävissä oleva pihagrilli. Tapahtumissa pääsee usein maistelemaan herkkuja myös pihalle ajavista ruokarekoista.
Aktiivisessa yrittäjäyhteisössä syntyviä ideoita viedään reippaalla otteella eteenpäin. Kokeilukulttuuri ja uudet tekijät on toivotettu alueelle lämpimästi tervetulleeksi. Ravintolayrittäjien toimintaa maustaa nyt myös Helsinki liiketalousopiston Pop UP Tehdas, jossa opiskelijat pääsevät soveltamaan osaamistaan tosielämän ympäristöön ja oppimaan alueen yrittäjiltä. Teurastamolle on tulossa esimerkiksi Ekorent-sähköautovuokraamon palvelupiste, jolle on haettu joukkorahoitusta Mesenaatti.me-palvelun avulla.
Tukkutorilla ja Teurastamolla liikkuu suuria ihmis- ja materiaalivirtoja, erityisesti ruokatarvikkeita. Tapahtumat houkuttelevat alueelle suuria kävijämääriä, esimerkiksi vuoden 2015 Taiteiden yön Night Market houkutteli peräti 32 000 kävijää ja saman vuoden kesällä menestyksekkäästi debytoinut Sideways-festivaali yli 10 000 musiikin ystävää.
Tukkutorin alue on tärkeä osa Helsingin seudun ruokalogistiikkaa. Yrittäjät ovat olleet erityisen kiinnostuneita ratkomaan esimerkiksi ruokahävikkiin liittyviä kysymyksiä.
Teurastamo haluaa olla tulevaisuuteen katsovien tekijöiden ja uteliaiden ihmisten kohtaamispaikka. Alue tavoittelee edelläkävijyyttä resurssien hyödyntämisessä. “Teurastamo voisi toimia uusilla tavoilla kulttuurin ja teknologian rajapinnassa”, visioi Teurastamon yrittäjien puheenjohtaja Matti Santala. Teurastamon ytimessä on monenlainen tekeminen ja kokeminen. Se aikoo olla jatkossakin avoin kaikille kaupunkilaisille “ikään ja tyyliin katsomatta”, Santala nauraa. Hän painottaa, että Teurastamolla halutaan kaikkien tuntevan olonsa tervetulleeksi. Kalasatamalaiset nähdään naapureina, joille on luvassa erityistapahtumia.
Minkälaisia kokeiluja Teurastamolle sitten toivotaan? “Rohkeita, ennakkoluulottomia ja innostavia – kaavoihin ei saa kangistua. Vain mielikuvitus on rajana! ”, Santala ideoi.
Lue lisää Teurastamon omilta kotisivuilta.