Nopeiden kokeilujen ohjelma jalkautuu Ilmastokadulle

Visit Helsinki / Jussi Hellsten

Visit Helsinki / Jussi Hellsten

Fiksun Kalasataman ja Forum Virium Helsingin Nopeiden kokeilujen ohjelma jalkautuu syksyllä Helsingin Ilmastokadulle.

Ilmastonmuutosta hillitseviä palveluja kehitetään Iso Roobertikadulla alueen asukkaiden ja yritysten kanssa. Kalasatamassa puolestaan syksyn Nopeat kokeilut keskittyvät hyvinvointia lisääviin lähipalveluihin.

Ilmastokatu valitsi Nopeiden kokeilujen ohjelmaan kolme kokeilua, jotka auttavat vähentämään alueen kasvihuonekaasupäästöjä: Sustainable Meal, Resource Efficient Existing Buildings ja Zero Food Waste. Valinnat tehtiin 18 tarjouksen joukosta.

Sustainable Meal auttaa ravintoloita ja tapahtumajärjestäjiä suunnittelemaan kestävyyden kriteerit täyttäviä aterioita ja myymään niitä paremmin. Kokeilun avulla voidaan yhdistää vastuullisia ruoantuottajia pienten ravintoloiden kanssa ja mahdollistaa uusien vastuullisten ruokailutottumusten juurtumista suureen yleisöön.

Resource Efficient Existing Buildings tarjoaa ratkaisun yhteisten toimitilojen ja työpisteiden käytön tehostamiseksi. Tietoa käyttäjämääristä kerätään automaattisella kulunvalvonnalla. Palvelun avulla tilojen todelliset käyttöasteet voidaan määrittää. Tällä voidaan edistää energiansäästöä ja vapauttaa hukkatiloja muuhun käyttöön.

Zero Food Waste on Froodlyn konsepti ruokahävikin vähentämiseksi. Froodly tarjoaa toiminnan tueksi digitaalisen sovelluksen, jonka avulla kauppojen, ravintoloiden ja kahviloiden henkilökunta voi tiedottaa hinnaltaan alennetuista tuotteista. Asiakkaat voivat hyödyntää tarjontaa ja hävikkiä saadaan vähennettyä.

Ilmastokatu on hanke, jolla tähdätään tulevaisuuden vähähiiliseen ja ilmastonmuutokseen sopeutuneeseen kaupunkiin. Helsingin Iso Roobertinkadulla ja Vantaan Tikkuraitilla ja Asematiellä etsitään jo rakennetussa kaupunkiympäristössä toimivia ratkaisuja, joilla kasvihuonekaasupäästöjä ja energiankulutusta voidaan leikata. Ratkaisuja ideoimassa ja kokeilemassa ovat mukana alueiden yritykset, kiinteistönomistajat, asukkaat sekä kaupunki.

Videopaivakirja_kuva3-1038x576

 

 

 

 

 

 

 


Nopeat kokeilut käynnissä Kalasatamassa
Kalasatamassa Nopeat kokeilut jatkuvat ja ohjelmaa kehitetään kokeilijoiden, käyttäjien ja muiden toimijoiden kokemusten pohjalta. Syksyllä lähtevät käyntiin uudet kokeilut KuntoKaverit ja Auntie Solutions, jotka tuovat hyvinvointia lisääviä lähipalveluita alueelle.

Nopeiden kokeilujen ohjelman ensimmäinen kierros käynnistyi viime syksynä ja kokeilut  toteutettiin keväällä. Ne liittyivät älykkääseen liikkumiseen, ruokahävikin vähentämiseen, jätehuollon tehostamiseen ja paikallisten palveluiden yhteiskehittämiseen.

Kaikkiaan Kalasatamassa aiotaan toteuttaa 9–20 kokeilua vuoden 2017 loppuun mennessä.

Kalasatama, älykäs kaupunginosa

Helsingin Kalasatamasta rakentuu Helsingin älykkäin kaupunginosa, Fiksu Kalasatama. Uutta, rakenteilla olevaa kaupunginosaa kehitetään joustavasti ja kokeilujen kautta, yhdessä asukkaiden, yritysten, kaupungin ja muiden toimijoiden kanssa. Nopeiden kokeilujen ohjelma tähtää erityisesti uuden liiketoiminnan kehittämiseen ja kasvuun. Tarkoituksena on synnyttää alueelle laadukkaita ja helposti saavutettavia palveluita ketterien pilottien ja kokeilujen avulla.

Fiksu Kalasatama on hankkeena osa 6Aika-strategiaa. Hankkeen rahoittajia ovat Euroopan aluekehitysrahasto, Helsingin kaupunki sekä työ- ja elinkeinoministeriö. Fiksua Kalasatamaa koordinoi Forum Virium Helsinki.

 

Lue lisää Ilmastokadun Nopeista kokeiluista:
http://www.ilmastokumppanit.fi/2016/06/17/ruoat-talteen-ja-tilat-kayttoon-helsingin-ilmastokadulla-kokeillaan-ilmastoratkaisuja/

Lisätietoa Kalasataman Nopeista kokeiluista
http://fiksukalasatama.fi/nopeat-kokeilut/

Comments are closed.