Hankeportfolio

Helsingin Kalasatamassa kokeillaan uudenlaista älykästä kaupunkikehitystä. Fiksua Kalasatamaa kehitetään joustavasti ja kokeilujen kautta, yhdessä asukkaiden, yritysten, kaupungin ja muiden toimijoiden kanssa.

Kalasataman kartta kokoaa alueelta jo löytyvät arkea helpottavat fiksut palvelut sekä tulevaisuuden uudet ratkaisut.

Kalasatama kartalla

1. Uusia asumisen muotoja
Kelluvat asunnot värittävät kaupunkimaisemaa. Ryhmärakentamishankkeet mahdollistavat talojen ja asuntojen kustomoinnin omien toiveiden ja tarpeiden mukaisiksi.

2. Terveys- ja hyvinvointikeskus
Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksen digitaalisia terveyspalveluita testataan jo. Tulevaisuudessa ne ovat osa terveyskeskuksen palvelutarjoomaa.

3. Tornitalot
Kahdeksan tornitaloa ja Helsingin suurin kauppakeskus REDI muodostavat Kalasataman keskuksen. Suvilahden Living Labissa esitellään tulevaisuuden tornitaloasumista.

4. Jaetut sähköautot
Joko olet luopunut autostasi? Tämän talon asukkaat voivat käyttää jaettuja sähköautoja tarpeensa mukaan. Edullista, ekologista ja erittäin helppoa!

5. Yhteisöllinen senioritalo
Aktiivisten seniorien itselleen suunnittelemassa talossa on peräti 500m2 yhteisiä tiloja.

6. Tulevaisuuden koulu
Kalasataman koulu on päivisin opetusteknologian kokeilukeskus oppimisen eturintamassa, iltaisin lähikortteleiden asukkaiden kohtaamispaikka.

7. HIMA Älykäs mittarointi
Helenin HIMA-palvelun avulla asukkaat voivat etäohjata kodinkoneitaan sekä tarkkailla energiankulutustaan.

8. Kalasataman IMU
Jätteiden putki-imu imaisee jätteet kitaansa ja kiidättää ne keräyspisteeseen putkea pitkin huimalla vauhdilla: 70 km/h!

9. Älykäs valaistus, syötävä puisto
Älykkäällä valaistuksella valaistu ulkoilureitti johdattaa Mustikkamaan avoimeen, syötävään puutarhaan, joka tarjoaa sieniä, marjoja ja hedelmäpuita kantakaupungin herkkusuiden kerättäväksi.

10. Hiilineutraali Korkeasaari
Helsingin historiallinen eläintarha Korkeasaari pyrkii kovalla vauhdilla hiilineutraaliksi. Kalasataman koulu suunnittelee käyttävänsä eläintarhaa testipaikkanaan.

11. DIAK Kalasatama
Modernilla kampuksella on 1500 opiskelijaa ja 140 työntekijää. Uusia tiloja on insipiroinut avoimuus, käyttäjälähtöinen innovointi, kansainvälisyys ja yhteisöllisyys.

12. Teurastamo, Pop-up tehdas
Vanha teurastamo sykkii nykyään tapahtumien, yrittäjyyden ja ruokakulttuurin sydämenä. Helmi Liiketalousopiston opiskelijat pääsevät kokeilemaan pop up -yrittäjyyttä aidossa ympäristössä.

13. Suvilahti
Vanhassa voimalaitoksessa tuotetaan nykyään kulttuuria: teatteria, musiikkia, sirkusta, tapahtumia… TelecityGroupin palvelinkeskus käyttää merivettä jäähdytykseen ja tarjoaa lämmitystä Helsingin taloyhtiöille.

14. Aurinkovoimala, sähkövarasto
Kaupunkilaiset joukkorahoittivat aurinkovoimalan ja saavat nyt nimikkopaneelinsa sähkön käyttöön. Megawattiluokan sähkövarasto tasapainottaa sähkön tarjontaa.

15. Fisuverkko
Asukasportaali säilyttää kiinteistöjen tärkeät asiakirjat varmassa tallessa ja tarjoilee uutisia alueelta.

16. Surffipuisto
Suomalainen innovaatio nostattaa keinoaallot tyyneenkin rantaan ja tuo yhteen taiteen, urbaanin elämän, muotoilun ja surffauksen.

Fiksua infrastruktuuria:

Älykäs sähköverkko
Tukee ja mahdollistaa sähkökulkuneuvojen käyttöä, energian varastointia, energiatehokasta iinteistöautomaatiota sekä paikallista energiantuotantoa. Kalasatamaan nousee Suomen ensimmäinen älykkäiden energiajärjestelmien mallialue. Alueelta löytyy yksi Suomen suurimmista aurinkovoimaloista, fiksua energiavarastointia, ekotehokas kaukojäähdytys, älykäs kauko-ohjattava muuntamo, vikasietoinen rengasverkko sekä sähköautoverkosto.

Joustotilat
Joustotilat-hankkeessa pilotoidaan digitaalinen palvelua, joka mahdollistaa Kalasataman tilojen etsimisen ja varaamisen reaaliaikaisesti.

Asioiden Internet (IoT) & OmaData
Henkilökohtaiseen dataan yhdistettynä uudet IoT-ratkaisut mahdollistavat personoituja ja räätälöityjä palveluita. Kansainvälisessä bIoTope-hankkeessa käynnistetään joukko Internet of Things (IoT) -palvelukokeiluja Kalasatamassa.

Nopeat kokeilut
Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelma ostaa pieniä kokeiluja kokeiluja, jotka tuovat innovatiivisia palveluja kaupunkilaisten käyttöön ja testaavat ideoita aidossa ympäristössä. Ensimmäiset neljä  kokeilua ovat käynnissä, haussa on hyvinvointia tukevia lähipalveluita.

 

Comments are closed.