Fiksun Kalasataman Kehittäjien klubi kokoontui 7. kesäkuuta. Tapasimme Kotisataman hienoissa yhteistiloissa ja mukana oli runsaat 50 osanottajaa. Tilaisuuden teemana olivat Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelma ja ensimmäisten kokeilujen opit. Mitä keväällä käynnissä olleet kokeilut ovat opettaneet ja miten ohjelmaa voisi edelleen kehittää?
Tapaamisen alkuun Fiksun Kalasataman ohjelmapäällikkö Veera Mustonen pyöritti kristallipalloa ja esitteli viisi ennustetta tulevaisuuden älykkäästä kaupungista:
#1: Lisää tilaa joustavasti oman kodin ulkopuolelta.
#2: Oman auton käyttö muuttuu tarpeettomaksi.
#3: Urbaani yhteisöllisyys synnyttää uutta.
#4: Resurssiviisaus on yhteinen ja jokaisen asia.
#5: Yksilölliset palvelut tulevat kotiin ja kortteleihin.
Yhteisöllisen senioritalon Kotisataman asukkaat Leena Vahtera ja Marjut Helminen esittelivät talon toimintaa. Kotisatamaan on muodostunut johtajaton yhteisö, joka ei ole ongelmaton – mutta hyvin toimiva. Kotisatamassa keittiö- ja siivoustyöt hoidetaan yhdessä. Yhteiselämää on nyt vietetty reilun vuoden ajan ja taloon on muodostunut joukko toimivia käytäntöjä sekä rutiineja. Kehittämistä tapahtuu jatkuvasti ja yhteisen hyvän eteen tekeminen on asetettu etusijalle.
Kokemuksia kokeilijoilta
Liikkumisen palveluja kehittävä Tuup on kokeillut Kalasatamassa, miten älykkään liikkumisen palvelut voitaisiin liittää asumiseen. Tuupin mobiilisovellusta on kevään aikana testannut 15 asukasta. Johanna Taskinen kertoi klubilaisille, että kokeilun kautta on selvinnyt olennaisia asioita siitä, miten auton käyttö kannattaisi tuoda mukaan palveluun ja mihin pitää keskittyä jatkossa, kun yrityksellä on monta rautaa tulessa. Kokeilusta opittiin myös, että käyttäjille kulkutapojen vertailulla on suuri arvo.
Ruoan hävikkiä vähentävä Foller-sovellus on parhaillaan käyttäjien testauksessa Kalasatamassa. Palvelun ideana on, että se muistuttaa asukkaita kotona olevasta vanhenevasta ruoasta. Tomi Kankaisen mukaan käyttäjiltä on tullut vilkkaasti ideoita ja kehitysehdotuksia. Palvelu on koettu hyödyllisenä.
Paula Ranta Yhteismaalta kertoi, että Nappi Naapurin kohdalla haasteena oli uuden sosiaalisen median tuominen alueelle, jonne on jo ehtinyt kehittyä yhteisöllisyyttä ja naapuriavun verkostot. Kevään kokeilun painopiste olikin selkeästi käyttäjämäärän kasvattamisessa. Tässä onnistuttiin hyvin ja Kalasataman alue on nykyisin yksi Napin vilkkaimmista. Kevään kokeilussa myös selvitettiin, mihin tarkoitukseen tätä naapuruston sosiaalista mediaa voisi erityisen hyvin käyttää. Kilpailueduksi esimerkiksi Facebookiin verrattuna nousi esiin paikallisuus ja viestien näkyminen tasa-arvoisesti.
Markku Luoto Kalasataman palvelusta kertoi, että alueen roska-astioihin on asennettu älykkäitä sensoreita, joiden avulla pystytään seuraamaan astioiden täyttymistä reaaliaikaisesti ja sensorien tuottamaa dataa hyödynnetään optimoimaan jätekuljetuksia. Luodon mukaan älyroskikset ovat osoittautuneet teknisesti toimiviksi, mutta välillä suurikokoiset roskat aiheuttavat väärää informaatiota astian täyttymisestä.
Kokeilut innostava keino oppia uutta
Jussi Ekqvist (Mindustry) puhui kokeilemalla kehittämisestä. Ekqvistin mukaan kokeileminen on monissa tapauksissa vaihtoehto perinteiselle suunnittelulle sekä uudenlainen ja innostava keino oppia uutta. Kokeiluihin voi ottaa käyttäjiä nopeasti mukaan ja siten saada välitöntä palautetta.
Nopeiden kokeilujen ohjelma on itsessäänkin ainutlaatuinen kokeilu. Klubilaisten kanssa kävimme läpi, miten kokeiluja voisi kehittää. Keskusteluissa nousi esille esimerkiksi palautteen systemaattisempi kerääminen sekä kokeilujen keskinäinen synergia ja oppiminen. Kokeilijoista usea korosti sitä, miten tärkeää kokeilun tavoitteiden ja sisällön terävöittäminen prosessin alussa on. Kokeilijoille syksyllä järjestetty Mindin koulutus sai kiitosta.
Kehittäjien klubin osallistujilta nousi kysymyksiä liittyen innovaatioalustan toimintaan. Keskustelussa todettiin, että kyllä – asukkaat ja toimijat ovat tiiviisti mukana kokeiluissa. Asukkaiden roolina on yleensä olla joko kehittäjiä tai testaajia. Nopeiden kokeilujen ohjelmassa on pyritty myös avaamaan kokeiluja laajemmin ja co-creation-työpajoihin on saatu mukaan erilaisia toimijoita, kuten yrityksiä ja potentiaalisia yhteistyökumppaneita.
Yleisöltä nousi myös toive kanavasta, johon voisi “ilmiantaa” kokeiluja ja ehdottaa pilotteja. Juuri tähän on kevään aikana avattu Solved, jossa voi keskustella ja perustaa teemoihin liittyviä ryhmiä. Solved toimii hyvin myös alustavien hankeaihioiden pallottelemiseen. Jos et vielä ole rekisteröitynyt, laita viestiä osoitteeseen susanna.jarvilehto(at)forumvirium.fi.
Kiitos kaikille osallistujille!
Seuraava Kehittäjien klubin tapaaminen on 15.9.2016 klo 15–17, laitathan ajankohdan kalenteriisi jo nyt.